All for Joomla All for Webmasters
ponedeljak, 02 jul 2018 19:28

Novi lokaliteti na listi UNESKO

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO uvrstila je na listu svjetske baštine industrijski grad Ivreu u sjevernoj Italiji i arheološko nalazište Medina al-Zahra u španskoj pokrajini Kordoba.
 
Ivrea         (Foto:Maurizio Gjivovich/Guelpa Foundation) -
Ivrea (Foto:Maurizio Gjivovich/Guelpa Foundation)

Na zasjedanju Odbora svjetske baštine UNESKO, koje traje do 4. jula u Bahreinu, odlučeno je da se na listi svjetske baštine nađe industrijski grad Ivrea u sjevernoj Italiji.

To je drugi po veličini grad okruga Torino, u okviru italijanske pokrajine Pijemont. U njemu je osnovana italijanska kompanija Oliveti, proizvođač pisaćih mašina, mehaničkih digitrona i računara.

Bogat je velikim brojem fabrika i zgrada koje su zidane da budu administrativni i socijalni centri, ali i rezidencijalne oblasti. Izgled grada Ivrea osmislile su vodeće italijanske arhitekte u periodu između 1930. i 1960. godine. On oslikava ideje komunističkog pokreta u Italiji i modernu viziju industrijske proizvodnje i arhitekture.

Arheološko nalazište Medina al-Zahra, u prevodu sa arapskog "Sveijtli grad", u španskoj pokrajini Kordoba bilo je stari arapski grad s palatom koji je izgradio kordopski emir Abdurahman Treći.

Grad je izgrađen sredinom 10. veijka, a poslije nekoliko godina procvata, uništen je tokom građanskog rata. Ostaci grada bili su potpuno zaboravljeni skoro 1.000 godina, sve dok nisu pronađeni početkom 20. vijeka. U njemu su pronađeni putevi, mostovi, vodovod, veliki broj zgrada, dekorativnih elemenata i svakodnevnih predmeta.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…