All for Joomla All for Webmasters
četvrtak, 03 avgust 2017 00:00

Ljude čeka vreli 22. vijek!

Ljudi će 2100 godine, na početku narednog vijeka, živjeti na vreloj planeti, upozoravaju klimatolozi.
 
Vrućine - Foto: ilustracija
 

Svjetska temperatura će vjerojatno porasti za više od dva stepena Celzijusova još u ovom vijeku i premašiti gornju granicu zagrijavanja predviđenu ciljevima globalnog klimatskog sporazuma.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Klimatske promjene" pokazuje da postoji 90 odsto vjerovatnoće da temperatura do kraja 21. vijeka bude veća za dva do 4,9 stepeni Celzijusovih.

Naučnici Vašingtonskog univerziteta tvrde da postoji samo pet odsto šansi da će zagrijavanje biti dva stepena ili manje od toga.

U istraživanju su primijenjene statističke projekcije bazirane na ukupnom svjetskom stanovništvu, bruto domaćem proizvodu po stanovniku i količini emisije ugljen-dioksida.

Analize pokazuju da je cilj od dva stepena najbolji mogući scenario, navode američki istraživači.

Prema UN programu, svjetske emisije gasova staklene bašte, koji su uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva, sada su oko 54 milijarde tona po godini i trebalo bi da budu smanjeni na 42 milijarde do 2030. godine.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…