All for Joomla All for Webmasters

Vremenska prognoza

Cloudy

0°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 82%

Wind: 11.27 km/h

  • 15 Dec 2017

    Rain 3°C 0°C

  • 16 Dec 2017

    Cloudy 1°C 0°C

četvrtak, 27 jul 2017 00:00

Gradovi u budućnosti postaju države

Gradovi bi u budućnosti mogli da zamijene države koje su se pokazale kao neefikasne u rješavanju problema, ocjenjuju analitički portali.
 
Njujork - Foto: AP
NjujorkFoto: AP

Kako se navodi, vidljiva je sve veća važnost velikih gradova - megalopolisa kao političkih i socioekonomskih faktora na nacionalnoj i međunarodnoj sceni. Njujork, London, Peking, Šangaj, Moskva, Tokio, Nju Delhi... postali su sami sebi dovoljni.

Gradovi postaju politička i ekonomska središta moći. Bruto domaći proizvod savezne države Njujork veći je od španskog ili južnokorejskog bruto domaćeg proizvoda. Čak kad bi postali samostalne države - bili bi i te kako održivi i funkcionalni. I druge cjeline, manje od država ili saveza, efikasnije su i ekonomski održivije.

Na primjer, brazilska savezna država Sao Paolo bogatija je od Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Bolivije zajedno. Vlasti megalopolisa pokazale su se mnogo efikasnijim oblikom vlasti sa najmanjom administracijom, ali i najvećom realizacijom.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…