All for Joomla All for Webmasters
utorak, 11 jul 2017 00:00

U muzeju pronađeno vino staro skoro koliko i SAD

Vino staro skoro koliko i Sjedinjene Američke Države pronađeno je prilikom restauracije muzeja Liberti hol iz Nju Džersija.

Muzej je saopštio da su pronađene tri skoro pune kutije vina sa Madeire, datiranih 1796, kao i 42 staklene krigle iz 1820-ih.

Nije objavljena novčana vrijednost pronađenog vina. Prema istorijskim izvorima, 13 američkih kolonija uvozilo je oko 95 odsto vina proizvedenog na portugalskom arhipelagu Madeira.

Direktor muzeja Bil Šroh rekao je da je vino sa Madeire bilo najbolje za transport tokom 18. vijeka jer se gotovo nikad ne kvari, čak ni vjekovima ako se čuva kako treba.

Predsjednik muzeja Džon Kin je rekao da je probao vino i uporedio ga sa slatkim šerijem. Muzej, prvobitno podignut 1760, bio je sagrađen kao vikendica za advokata Vilijema Livingstona.

On je bio učesnik Prvog i Drugog kontinentalnog kongresa, postao je prvi izabrani guverner Nju Džersija i bio potpisnik Ustava SAD. Zgrada je od 1811. u vlasništvu porodice Kin.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…