All for Joomla All for Webmasters

Vremenska prognoza

Mostly Cloudy

-3°C

Novi Grad

Mostly Cloudy

Humidity: 66%

Wind: 17.70 km/h

  • 23 Jan 2018

    Cloudy -2°C -6°C

  • 24 Jan 2018

    Cloudy 2°C -2°C

Partner Viber stickers

četvrtak, 16 februar 2017 00:00

Italijan završio 15 fakulteta

Lučano Bajeti živi u gradiću Veletri, smještenom na Alban brdima iznad Rima, i provodi dane vrzmajući se po maloj kući i bašti. Ali svakog dana, oko tri sata ujutro, on vadi knjige i počinje učiti. Vremešni Bajeti ima 15 bečelor i masters diploma s različitih univerziteta širom Italije i već se uveliko priprema da stekne i svoju 16. diplomu.

"Zahvaljujući knjigama osjećam se slobodno. Na kraju krajeva, obje riječi imaju isti korijen", kaže Bajeti ukazujući na italijanske riječi libro, knjiga, i libero, što znači sloboda. Ovaj bivši direktor srednje škole 2002. godine je dospio u Ginisovu knjigu rekorda kao čovjek s najviše diploma, završivši tada osam fakulteta, od čega je osmi bio mašinski.

Među njima su bili i fakulteti sociologije, književnosti, političkih nauka i filozofije, a većinom ih je  završio na prestižnom i jednom od najstarijh univerziteta na svijetu - rimskom La Sapienca Univerzitetu. Od tada je dodao još sedam drugih na svoju listu, uključujući kriminologiju, vojnu strategiju, koju je studirao na daljinu na Torinskom univerzitetu, i turizam, koji je završio ovog mjeseca u Napulju.

"Svaki put sebi postavljam novi izazov, da vidim koliko mi tijelo i mozak mogu izdržati", kaže Bajeti, koji je je započeo karijeru kao nastavnik fizičkog. Njegova 30 godina mlađa žena, koja stoički izdržava njegov tempo, opisuje svog muža kao "pravog lika", koji je poznat u njihovom gradiću. Većinu diploma je stekao dok je imao stalni dnevni posao i volontirao za Crveni krst. Prvu diplomu, onu nastavnika fizičkog, stekao je 1972. i odmah je zavolio akademski svijet. Najveći izazov i najneuobičajenija je bila diploma vojne strategije.

"Ovaj studij su organizovali Ministarstvo odbrane i Univerzitet u Torinu i bavio se osjetljivim stvarima u vezi s nacionalnom bezbjednošću. Ispite smo morali polagati u uniformi", kaže on.

Studij kriminologije, tokom kojeg je radio intervjue sa zatvorenicima, takođe je imao dugoročni uticaj na Bajetija.

Italijan završio 15 fakulteta

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…