All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
petak, 04 januar 2019 12:34

Stoltenberg: Alijansa na prekretnici

NATO se nalazi na teškoj prekretnici zbog tenzija u odnosima sa Rusijom povodom sistema krstarećih projektila i napetosti unutar same Alijanse, rekao je generalni sekretar ove vojne organizacije Јens Stoltenberg.
 
Јens Stoltenberg - Foto: REUTERS
Јens StoltenbergFoto: REUTERS

On je u intervjuu agenciji DPA rekao da je NATO tokom 2018. godine ojačao bezbjednost milijarde ljudi koja živi u članicama ovog saveza i unaprijedio spremnost svojih snaga.

Stoltenberg je rekao da Rusija sada ima "posljednju šansu" kada je riječ o poštovanju odredbi Sporazima o projektilima srednjeg dometa /INF/.

"Nema novih američkih raketa u Evropi, ali ima ruskih i to je ono što ugrožava ovaj sporazum. Projektil `SSC-8` je mobilan, teško ga je detektovati, može da nosi atomsku glavu, smanjuje vrijeme upozorenja i može da stigne do evropskih gradova. Rusija na taj način spušta prag upotrebe nuklearnog oružja", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je potrebno obaviti pažljivu procjenu posljedica, analizirati različite opcije i usaglasiti odgovor NATO saveza.

"Nećemo reagovati prekomjerno, ali moramo da odgovorimo ako Rusija i dalje bude kršila sporazum. Ponovo kažem, prioritet je da Rusija ponovo poštuje sporazum", rekao je Stoltenberg.

On je izjavio je da je prerano da se kaže kada će biti održan novi sastanak Savjeta NATO-Rusija, ali je dodao da "snažno vjeruje" u dijalog sa Moskvom.

"Rusija je naš susjed, Rusija će tu biti i dalje. Vjerujem u dijalog zato što treba da težimo boljem odnosu sa Rusijom", napomenuo je generalni sekretar Alijanse.

Čak i ako odnosi sa Moskvom ne budu poboljšani, dodao je Stoltenberg, NATO će imati pojačano vojno prisustvo duž svojih granica, više vježbi, visoke tenzije, veći potencijal za incidente, nesreće, nesporazume i pogrešne procjene.

"Da bi se to izbjeglo, potrebno je nastaviti sastanke Savjeta NATO-Rusija i vojni dijalog. Kada su tenzije jake, kada postoje teškoće, još je važnije da sjednemo i razgovaramo", zaključio je Stoltenberg.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…