All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
subota, 27 oktobar 2018 08:31

Rusija nije uspjela da u UN pokrene pitanje sporazuma sa SAD

Rusija nije uspjela da u Generalnoj skupštini UN pokrene pitanje nuklearnog sporazuma između SAD i Rusije, ali je upozorila da bi, ako se SAD povuku iz njega, to moglo da postane pitanje za Savjet bezbjednosti UN.

 Američki predsjednik Donald Tramp je 20. oktobra najavio da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, navodeći kao razlog to što je Rusija navodno kršila taj sporazum, što ona negira i zauzvrat tvrdi da upravo to čine SAD.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kratkog dometa iz 1987. godine zabranjuje SAD i Rusiji da posjeduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

Rusija je predložila da podnese nacrt rezolucije u Komitetu za razoružanje Generalne skupštine UN, ali je propustila rok za predaju 18. oktobra, prenosi Rojters.

Ona je pozvala na glasanje o tome da li treba dozvoliti Komitetu da razmatra taj nacrt, ali je izgubila i na tom glasanju.

"Ako se SAD kroz godinu dana povuku iz sporazuma i počnu nekontrolisano da prave oružje, nuklearno oružje, mi ćemo se suočiti s potpuno drugačijom realnošću", upozorio je pred Komitetom zamjenik direktora ruskog Odseka za neširenje nuklearnog oružja i kontrole naoružanja Andrej Belusov.

Upitao je zašto SAD žele da napuste sporazum i zašto žele da prave nuklearno oružje i istakao da bi Rusija mogla, ako se SAD povuku, da to pitanje pokrene u Savjetu bezbjednosti UN.

Ipak, napominje agencija, takav potez ne bi doveo ni do kakve akcije s obzirom na to da i Rusija i SAD imaju pravo veta u 15-članom Savjetu.

Rusija nije uspjela da u UN pokrene pitanje sporazuma sa SAD

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…