All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
subota, 27 oktobar 2018 08:31

Erdoan, Putin, Makron i merkelova u Istanbulu traže rješenje za Siriju

 Lideri Turske, Rusije, Francuske i Njemačke okupljaju se danas u Istanbulu na samitu o Siriji čiji je cilj da se učvrsti krhko primirje i napreduje prema političkoj tranziciji.

 Taj samit na kojem će učestvovati turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan, ruski Vladimir Putin, francuski Emanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel okupiće prvi put faktore koji podupiru konkurentske snage u Siriji.

Sirijski sukob počeo je 2011. godine, kao masovni protest protiv režima Bašara al-Asada, i prerastao je u rat sa stotinama hiljada žrtava, milionima izbjeglih i raseljenih, a u njega su se umiješale svjetske i regionalne sile.

U protekle tri godine, Rusija i Iran podržavali su Asadov režim i pomogli mu da vrati kontrolu nad brojnim enklavama koje su držali pobunjenici ili džihadisti, čime je okončan sukob u brojnim područjima. Francuska i Njemačka dio su grupe o Siriji koja broji još pet zemalja, među kojima i SAD.

"Ključni cilj ovog samita je razmotriti koje nove formule bi mogle da budu pronađene kako bi se donijelo političko rješenje" tog kompleksnog sukoba u kojem je dosad poginulo više od 360.000 ljudi", rekao je u petak portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Druga tema biće primirje u pokrajini Idlib koje je dogovoreno prošlog mjeseca između Erdoana i Putina.

Rusija i Turska potpisale su 17. septembra u Sočiju sporazum kojim se predviđa tampon zona široka 15 do 20 km u pokrajini Idlibu i u dijelovima susjednih pokrajina Hame, Latakije i Alepa.

Erdoan, Putin, Makron i merkelova u Istanbulu traže rješenje za Siriju

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…