All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
sreda, 24 oktobar 2018 16:48

Guteres se nada rješenju za Kipar

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres vjeruje da će izgledi za sveobuhvatno rješenje za ujedinjenje Kipra "preživjeti", a da će on pripremiti put da se grčki i turski dio Kipra vrate pregovorima.
 
Antonio Guteres - Foto: AFP
Antonio GuteresFoto: AFP

U izvještaju koji je podnio u Ujedinjenim nacijama u utorak, Guteres je naveo da su grčki i turski predsjednici Kipra Nikos Anastasijades i Mustafa Akinddži rekli da su spremni da se vrate pregovorima, prenosi AP.

Brojne runde pregovora koje dvije strane već više od četiri decenije vode, nisu imale uspjeha, a nakon posljednjih neuspjelih pregovora iz jula 2017, Guteres je pozvao na razmišljanje.

Početkom jula, on je od zvaničnice UN Džejn Hol zatražio da sasluša obje strane, a krajem septembra se i odvojeno sastao sa Anastasijadesom i Akinddžijem

Guteres je naglasio da budući put kojim treba da se ide "mora da bude dobro pripremljen, sa osjećajem za hitnost i usredsređenošću na iskorišćavanje spremnosti dvije strane da pregovaraju".

Kipar je 1974. godine, kada je Turska izvršila invaziju na Kipar i okupirala značajne dijelove te ostrvske zemlje, podijeljen na sjeverostočni turski i južni grčki dio. 

Tada je došlo do uspostavljanja djelimično autonomnog režima u okupiranim dijelovima na sjeveru ostrva.

Turski dio Kipra proglasio je nezavisnost 1983. godine, koju međutim priznaje samo Turska.

Ostrvo je podijeljeno na četiri dijela: Kiparsku Republiku na jugu, Tursku Republiku Sjeverni Kipar (koji priznaje samo Turska) na sjeveru ostrva, Zelenu liniju Ujedinjenih nacija, koja dijeli ostrvo na dva dijela i dvije suverene baze, nad kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo zadržalo kontrolu nakon proglašenja nezavisnosti Kipra.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…