All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
sreda, 24 oktobar 2018 07:02

Velike sile sabotiraju sjednicu Savjeta bezbjednosti o KiM

Zbog toga je Srbija na stalno vezi sa Kinom, budući da je utrvđivanje dnevnog reda tehničko a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom
 
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com) -
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com)

Amerika, Velika Britanija, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu i Metohiji, pa i koracima Prištine ka formiranju tzv. "vojske Kosova", preduzetim protivno Rezoluciji 1244 - drže dalje od Savjeta bezbjednosti UN.

Ove četiri države pokušavaju da spriječe da se na dnevni red naredne sednice Savjeta zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

Prethodno, izvještaj generalog sekretara Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji trebalo je da se u redovnom tromjesečnom terminu nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija koja je u to vrijeme predsjedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja.

Njihovo ignorisanje slijedio je i Vašington pa je ta tema, situacija na Kosmetu preskočena i u septembru tokom predsjedavanja SAD.

U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsjedavajućeg Savjetu bezbjednosti pripala je Kini, koja namjerava da na dnevni red sljedeće sjednice stavi dva izvještaja o pokrajini koje je Gutereš u proteklom periodu napisao.

Ipak, dnevni red još nije usvojen, a Britanija, Amerika, Francuska i Švedska pokušavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na Kosovu i Metohiji.

Zbog toga je Srbija na stalno vezi sa Kinom, budući da je utrvđivanje dnevnog reda tehničko a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom.

To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a od 15 članica koje trenutno čine svjetsku vladu, Kosovo je kao tzv. "državu" priznalo njih devet.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…