All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
ponedeljak, 03 septembar 2018 10:07

Sprema se krvava bitka za Idlib?

Nekoliko dana uoči samita o Siriji, sve je više znakova da će se u toj zemlji voditi krvave borbe, i to u regionu oko grada Idliba na sjeverozapadu zemlje kao posljednjoj velikoj teritoriji na kojoj i dalje vladaju pobunjenici.

 

Među njima je najjači ogranak Al Kaide, Hajat Tahrir al-Šam (HTS) - bivši front Al-Nusra, navodi "Dojče vele", ukazujući da je sirijska vlada tamo koncentrisala svoje trupe trupe i preti ofanzivom.

Sirijska vojska, podsjeća se u analizi, već nedjeljama povlači trupe ka Idlibu, a Turska je tamo takođe snažno prisutna i šalje dodatne trupe. Turska vojska, navodi se, ima dvanaest posmatračkih mjesta u regionu Idliba i takođe je nastavila da pojačava svoje trupe, a prema obavještenju u Službenom listu Turske, vlada u Ankari je prije dva dana miliciju HTS klasifikovala kao terorističku organizaciju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava ranije je najavila da su propali pregovori između Turske i Hajat Tahrir al-Šam o raspuštanju te terorističke grupe.

Prema podacima posrednika u UN u Siriji Stafana de Misture, ta grupa ima oko 10.000 boraca u Idlibu.

HTS je - prema sopstvenim navodima - raskinula veze sa Al Kaidom, ali je mnoge vlade i dalje smatraju njenim ogrankom u sirijskim granicama.

Prema pisanju sirijskih opozicionih medija, Turska je pregovorima navodno htjela da spriječi vjerovatni predstojeći napad sirijske vojske. Turska strahuje od novog velikog talasa izbjeglica koji bi krenuli ka njenim granicima - u slučaju sirijske ofanzive, navodi njemačka medijska kuća, uz upozorenje da su, zbog skoro tri miliona civila u toj oblasti, humanitarne organizacije suočene s novom humanitarnom katastrofom.

U petak bi trebalo da se održi samit o Siriji na kojem će učestovati Rusija i Iran na strani vlade Bašara al-Asada - i Turska, kao zaštitnik sirijske opozicije.

Posmatraci očekuju da bi na tom samitu mogla da se odluči sudbina Idliba, regiona sa tri miliona ljudi, zaključuje DW.

Sprema se krvava bitka za Idlib?

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…