All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
ponedeljak, 03 septembar 2018 09:50

Proglašeno vanredno stanje u Tripoliju

Vlada nacionalnog jedinstva Libije proglasila je vanredno stanje u glavnom gradu te zemlje Tripoliju i njegovoj periferiji.

 

Tripoli je od prošle nedjelje poprište intenzivnih oružanih sukoba, a danas je reagovala i nacionalna vlada.

"Vanredno stanje je proglašeno zbog prijetnje koju aktuelno stanje predstavlja po nacionalne interese", navodi se u proglasu vlade, prenosi Anadolija.

Cilj proglasa vanrednog stanja je zaštita institucija, ljudi i njihove imovine, a najavljeno je formiranje i posebnog tijela koje će raditi na političkom dogovoru za uspostavljanje bezbjednosnog mehanizma za cijelu Libiju.

Ministarstvo zdravstva saopštilo je da je najmanje 38 osoba poginulo, a blizu stotinu ranjeno u proteklih sedam dana sukoba među jedinicama odanim snagama Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je poprište duboke političke i bezbjednosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muamar Gadafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelenih libijskih vlada pod okriljem Ujedinjenih nacija potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog jedinstva.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 meseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica to se do sada nije u potpunosti implementiralo, pa je Libija i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje.

Proglašeno vanredno stanje u Tripoliju

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…