All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
ponedeljak, 30 jul 2018 08:19

Welt: Makron pravi plan kako da proširi uticaj u Evropi

Francuski predsjednik Emanuel Makron u tajnosti planira osnivanje sopstvene liberalne frakcije u Evropskom parlamentu, kako bi stvorio protivtežu populizmu u Evropi i proširio svoj uticaj, piše "Welt am sonntag", nedeljno izdanje lista "Welt".

 Kako list navodi, novi pokret biće lansiran za izbore za Evropski parlament u maju 2019, a Makron već radi na izbornom programu, njegovi ljudi već mjesecima ispipavaju teren u Evropi, a radni naslov novog panevropskog socijalno-liberalnog pokreta glasi "Progresivne demokrate".

"Makron je glavni predstavnik teze da moramo ojačati Evropu kako neliberalne snage ne bi nadvaldale", izjavio je Janis Emanuilidis iz Centra za Evropsku politiku (EPC) u Briselu.

Nakon evropskih izbora Makron se vjerovatno neće priključiti jednoj od dosadašnjih političkih grupa, već će osnovati sopstvenu frakciju koja će mu omogućiti da utvrđuje pravila igre, prenosi Blic.

"Vlastita frakcija (u Evropskom parlamentu) ne bi bila sama sebi svrha, već sredstvo", izjavio je Makronov povjerenik Pjer Alegzandr Anglad, koji je već mjesecima u tajnoj misiji po Evropi u potrazi sa saveznicima.

Kako se navodi, Makron za sada prvenstveno ima u vidu španske liberale iz "Građanske stranke" i italijanske socijaldemokrate iz Demokratske partije Matea Rencija, a predsjednik Makronove stranke "Republika u pokretu" Kristof Kastane već je pregovarao sa te dvije stranke.

Ukoliko Makron uspije da sa njima obezbijedi 40-50 odsto mjesta među ukupno 705 u Evropskom parlamentu, onda će pozvati liberalnu frakciju ALDE, tj. Savez liberala i demokrata za Evropu da stvore novi savez, saznaje njemački list.

Makronov plan je da stvori nov liberalni centar u Evropi, koji će imati oko 140 poslanika u Evropskom parlamentu i postati druga najveća snaga poslije Evropske narodne partije.

Sa novim savezom, Makron bi mogao bitno da utiče na izradu evropskih zakona u Evropskom parlamentu, ali i da učestvuje u personalnoj politici na najvišem nivou i istovremeno na rad Evropskog savjeta.

Welt: Makron pravi plan kako da proširi uticaj u Evropi

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…