All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
subota, 28 jul 2018 14:19

Toplotni talas hara Evropom, u BiH i dalje nestabilno

Topli talas koji je zahvatio zapadnu i centralnu Evropu nastaviće se i tokom ovog vikenda, izuzev Francuske i zemalja Beneluksa.

 U tim zemljama se danas očekuje kratkotrajno osvježenje, navedeno je na sajtu "Severe Weather Europe".

U zapadnoj Evropi juče popodne bile su zabilježene temperature od 35 do 38 stepeni. Visoke temperature biće zastupljene i u nedjelju, u zapadnoj i centralnoj Evropi.

Inače, hrvatski mediji pišu da se toplotni talas početkom naredne nedjelje očekuje i u Hrvatskoj.

"Toplotni talas prvo će stići na Jadran, odnosno na sjeverni Jadran, a dnevne temperature će se kretati oko 34 stepena. To će se prolongirati i na ponedjeljak, a zahvatiće i unutrašnjojst zemlje jer će noći biti vrlo tople", saopštio je Hrvatski hidrometeološki zavod.

Veoma visoke temperature pogodile su Evropu čak i u onim djelovima u kojima to nije uobičajeno u ovo doba godine, u Švedskoj, Finskoj i Norveškoj.

U Njemačkoj i zemljama Beneluksa u petak je bilo od 37 do 39 stepeni. U Velikoj Britaniji petak najtopliji dan ovog ljeta – 35 stepeni.

Temperature su porasle i u Španiji i Portugalu, a na istoku Španije približile su se četrdesetom podeoku.

U Skandinaviji temperature do 33 stepena.

U ponedeljak će te temperature preko Francuske i Italije stići do zapada Balkana i donjeti temperature od 36 do 39 stepeni.

U Hrvatskoj je na snazi žuto upozorenje za područje Rijeke.

U BiH ipak i dalje nestabilno. Danas se očekuje toplo vrijeme, ali sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Najviša temperature do 30 stepeni.

Toplotni talas koji je trenutno zahvatio Evropu predstavlja "nedvosmisleni znak" klimatskih promjena koje postaju "sve izvjesnije", navodi se u danas objavljenoj preliminarnoj studiji naučnika svjetske mreže o vremenskim prilikama (World Weather Attribution - WWW).

Od početka toplotnog talasa koji je zahvatio sjevernu hemisferu prije nekoliko nedelja, naučnici ističu da taj talas odgovara ranije predstavljenom modelu o klimatskim promjenama.

Naučnici su ipak upozorili da globalno gledano jedan klimatski poremećaj ne može da se pripiše samo ekstremnim vremenskim prilikama jer postoje i drugi faktor kao što je ljudski faktor.

Istraživači su ispitivali klimatske modele i zaključili da trenutni toplotni talas zabilježen u Finskoj, Danskoj, Irskoj, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj odgovara tom modelu klimatskim promjena koje su sve izvjesnije.

"To je nedvosmisleno znak klimatskih promjena. Ono što se smatralo ekstremno toplom situacijom postaće uobičajeno vrijeme, a u nekim slučajevima već i jeste", rekao je naučnik Frederik Oto.

Mreža WWA već je prošle godine navela da je toplotni talas u ljeto 2017. godine bio takođe znak određenih klimatskih promjena.

Toplotni talas hara Evropom, u BiH i dalje nestabilno

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…