All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
subota, 28 jul 2018 14:18

Orban: Ne odlučuje Merkel o tome ko će da živi u Mađarskoj

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da njemačka kancelarka Angela Merkel nije nadležna za izbjegličku politiku Mađarske.
 
Premijer Mađarske Viktor Orban - Foto: Beta/AP
Premijer Mađarske Viktor OrbanFoto: Beta/AP

Orban je poručio da bi nacionalne vlade trebalo da odlučuju o tome koliko će izbjeglica primiti.

"Kad je riječ o pitanju ko može da živi u Mađarskoj, Merkel za to nije nadležna", rekao je Orban u intervjuu za "Bild" objavljenom kasno sinoć, a koji prenosi danas Politiko.

Kaže i da bi bio istjeran s funkcije premijera kada bi sprovodio izbjegličku politiku sličnu politici Merkelove.

On je upozorio da će svaka odluka koja "šalje poruku migrantima da mogu da dođu dovesti do novih tragedija", naglasivši da EU mora da zaustavi ljude prije nego što pokušaju da dođu u Evropu kako bi "spasla živote".

U današnjem intervjuu državnom radiju, mađarski premijer je pozdravio ideju bivšeg stratega predsjednika SAD, Stiva Benina, o novoj antievropskoj grupi, istakavši da je bilo vrijeme da neko iz SAD dođe u Evropu i širi konzervativni način razmišljanja umesto liberalnih vrijednosti.

Orban je rekao i da je novoj Evropskoj komisiji potreban novi pristup migracionoj policiji, te dodao da su sadašnjoj Komisiji dani "odbrojani", a s obzirom da joj mandat ističe u maju 2019. godine

U intervjuu mađarskom radiju, premijer nije otvoreno rekao da će se udružiti s Benovom grupom niti da će podržati njegovu platformu, ali je "poželio mnogo uspjeha" njegovom projektu.

"Ameriku ne čine samo liberali", istakao je Orban, dodajući da tamo ima i konzervativaca i čak hrišćanskih demokrata koji bi željeli da se i njihov glas čuje u Evropi.

Prema njegovim riječima, Benon, kojeg je Tramp smijenio prošle godine, shvatio je da postoji prostor za širenje konzervativnih vrijednosti u Evropi i to je, smatra Orban, pozitivno.

Nova grupa nastrojena protiv EU, pod nazivom "Pokret", sa sjedištem u Briselu, koju je bivši Trampov strateg izabrao kao platformu, ima za cilj da pomogne nacionalistički nastrojenim istomišljenicima, antiimigraciono orijentisanim grupama širom Evrope, navodi Rojters.

Benon je ranije britanskoj agenciji rekao da je cilj te grupe da se pojača antievropsko prisustvo u Evropskom parlamentu na izborima u maju iduće godine.

U današnjem intervjuu mađarskom državnom radiju, Orban, inače jedan od najžešćih protivnika migracione politike EU, rekao je i da nova Evropska komisija ne bi trebalo da kažnjava zemlje koje štite svoje granice od migranata.

Evropska komisija je ranije ovog mjeseca pojačala pravnu bitku s Mađarskom zbog migracionih propisa EU, proglasivši nezakonitim novi mađarski zakon kojim se zabranjuje podrška tražiocima azila, podseća Rojters.

Orban je odluku Komisije ocijenio kao beznačajnu jer joj, kaže, mandat uskoro ističe.

On je sadašnje odluke i prijedloge Komisije opisao kao "posljednje trzaje žabljih nožica u biološkim eksperimentima kakve smo gledali u školi, a koji više ništa ne vrijede".

"Poslije evropskih izbora potrebna nam je Komisija koja ne kažnjava zemlje koje štite svoje granice kao što je to Mađarska", istakao je mađarski premijer.

Umjesto toga, zaključio je, Evropska komisija bi trebalo da kažnjava one koji puštaju milione migranata u Evropu pri čemu krše postojeće propise EU, ali nije naveo nijednu posebnu državu članicu.

Izbori za Evropski parlament biće održani u maju 2019. godine.

Orbanova desničarska nacionalistička partija Fides nadmoćno vodi u anketama nakon što je pobijedila na nacionalnim izborima u aprilu, a on ponovo izabran, preuzevši treći uzastopni mandat.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…