All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
utorak, 10 jul 2018 11:58

Peking obećao 20 milijardi dolara za podršku ekonomiji

Kineski predsjednik Si Đinping obećao je danas paket od 20 milijardi dolara u zajmovima i 1,6 milijardi dolara finansijske pomoći državama Bliskog istoka u okviru "naftnog i gasnog" modela za obnovu ekonomskog rasta ovog regiona.
 
Si Đinping - Foto: REUTERS
Si ĐinpingFoto: REUTERS

Peking je pojačao angažovanje na Bliskom istoku u posljednjih nekoliko godina pošto arapske zemlje imaju važnu ulogu u spoljnopolitičkoj strategiji "Pojas i put" radi trgovinskog povezivanja Kine sa centralnom i jugoistočnom Azijom.

Si je rekao na sastanku sa predstavnicima 21 arapske države u Pekingu da je razvoj ključ za rješavanje mnogih bezbjednosnih problema na Bliskom Istoku.

"Potrebno je da se međusobno odnosimo uz iskrenost, da ne strahujemo od razlika, da ne izbjegavamo probleme i da detaljno diskutujemo o svakom aspektu spoljne politike i razvojne strategije", rekao je kineski predsjednik.

Kina će ponuditi 150 miliona dolara za podršku privrednom razvoju palestinskih teritorija i još 600 miliona dolara Јordanu, Siriji, Libanu i Јemenu, dodao je Si.

On je rekao da će biti osnovan konzorcijum banaka iz Kine i arapskih država sa namjenskim fondom od tri milijarde dolara. U ovom trenutku nije poznato koju će ulogu imati konzorcijum u ukupnom paketu zajmova i finansijske pomoći.

Zajmovima će se finansirati "ekonomska i industrijska obnova" koja će obuhvatiti sektore nafte i gasa, nuklerne i čiste energije, izjavio je kineski predsjednik.

On je pozvao "relevantne strane" da poštuju međunarodni konsenzus u izraelsko-palestinskom sporu i pozvao da njegovo rješavanje bude pravedno, da bi se izbjegli regionalni poremećaji.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…