All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
ponedeljak, 09 jul 2018 10:32

Spasavanje dječaka iz pećine, australijski ljekar vodi operaciju

Iz pećine na Tajlandu spasena su četiri od 12 dječaka, a akcija spasavanja nastavljena je danas.
 
Spašavanje dječaka na Tajlandu (foto: Tanjug/AP) -
Spašavanje dječaka na Tajlandu (foto: Tanjug/AP)

Australijski ministar spoljnih poslova Džuli Bišop izjavila je da 19 australijskih stručnjaka učestvuju u spasavanju dječaka, uključujući ljekara koji je imao suštinsku ulogu.

- Anesteziolog i iskusni ronilac u pećinama Ričard Heris radi sa tajlandskim medicinskim timom u pećini na "donošenju odluka o redoslijedu prema kojem će dječaci biti izvučeni - rekla je Bišopova.

Spasioci su se odlučili za rizičnu akciju, u kojoj ronioci izvode dječake iz potopljene pećine. Planirano je da dva ronioca prate po jednog dječaka, da rone zajedno, i imaju kanap koji im služi kao vodilja.

Prvi spaseni dječaci prebačeni su juče helikopterom u bolnicu u Čiang Raiju. Ostali dječaci biće izvučeni u grupama od tri dječaka, a trener će biti izbavljen sa posljednjom grupom.

Tajlandski zvaničnici su naveli da akcija teče brže nego što se očekivalo, jer se nivo vode dodatno spustio, pa je duža ruta kojom se hoda, nego što je bilo predviđeno.

Spasilački tim čini 90 ronilaca, od čega je oko 50 stranih ronilaca, a podrška stiže iz svih dijelova svijeta. Među njima je i Ivan Karadžić, Danac srpskog porijekla, koji je jedan od vodećih spasilaca na Tajlandu.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…