All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
utorak, 22 maj 2018 05:31

Pompeo: Teheranu najjače sankcije u istoriji

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da iranski nuklearni sporazum dovodi svijet u opasnost zbog svojih mana i najavio da će Teheranu biti uvedene najjače sankcije u istoriji.
 
Majk Pompeo (Foto: inverse.com) -
Majk Pompeo (Foto: inverse.com)

Pompeo je zaprijetio je Iranu "najsnažnijim sankcijama u istoriji" ukoliko ne dođe do promjene kursa vlade u Teheranu, ali je dodao da je Vašington spreman da ukine sve sankcije i uspostavi pune diplomatske i trgovinske odnose ako Iran napravi "velike promjene", javlja AP.

Državni sekretar je to rekao prilikom izlaganja strategije administracije predsjednika Donalda Trampa na ograničavanju nuklearnog programa Irana i protivljenju drugim aspektima ponašanja Teherana u regionu, nakon Trampovog povlačenja i nuklearnog sporazuma sa Iranom potpisanog 2015. godine.

Navodi se da je Pompeo iznio listu od 12 zahtejva Iranu, među kojima su, prema ocjeni AP, mnoge koje Teheran teško da će razmotriti.

Pompeo je naveo da Iran mora da "prestane sa obogaćivanjem" uranijuma, dozvoli "neuslovljeni pristup svim (nuklearnim) lokacijama širom zemlje" pošto sporazum nije predviđao inspekciju vojnih lokacija, osim pod specifičnim okolnostima.

U vezi sa tim, Pompeo je rekao da Iran mora da objavi sve prethodne pokušaje stvaranja nuklearnog oružja, što je za Međunarodnu agenciju za atomsku energiju pod okriljem UN bio zatvoren slučaj.

Iznio je zahtjev Iranu da obustavi čitav niz aktivnosti širom Bliskog istoka, koje već duže vrijeme izazivaju bijes SAD i saveznika. Zatražio je i da Iran prestane sa podrškom šiitskim pobunjenicima Hutima u Јemenu, "povuče sve snage" iz Sirije i ne podržava više svog saveznika Hezbolah, kao i da Teheran prestane da prijeti Izraelu.

Među zahtjevima je i taj da Iran mora takođe da "oslobodi sve državljane SAD" koji su nestali u Iranu ili ih vlasti u Teheranu drže pod "lažnim optužbama".

Pompeo je taj sporazum nazvao "gubitničkim" i naveo da je on imao ogromne reperkusije širom Bliskog istoka.

Šef Stejt departmenta je rekao da je Iran "nastavio marš širom Bliskog istoka" od 2015. godine i dodao da se administracija bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame "kladila" na to da će Iran prestati sa nečasnim akcijama i pridržavati se globalnih normi.

Pompeo je iznio tvrdnju da se Tramp povukao iz sporazuma koji nije uspio da Amerikancima garantuje bezbjednost od rizika koje nosi Iran. Prema ocjeni Pompea, taj sporazum je "svijet doveo u rizičnu situaciju zbog fatalnih propusta koje je imao".

Ovo je prvi Pompeov veliki politički govor od preuzimanja funkcije šefa američke diplomatije.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…