All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
subota, 19 maj 2018 19:49

Tora imenovao novi sastav Vlade Katalonije

Predsjednik Katalonije Kim Tora imenovao je sastav nove Vlade, među kojima su i političari optuženi za organizovanje referenduma o nezavisnosti, što je Madrid ocijenio kao provokaciju.
 
Kim Tora (foto: cdn.tn.com.ar) -
Kim Tora (foto: cdn.tn.com.ar)

Analitičari smatraju da Madrid najvjerovatnije neće ukinuti prinudnu upravu nad Katalonijom jer su za ministre imenovani Đordi Turul i Đoze Rul protiv kojih se vodi sudski proces zbog kampanje za nezavisnost, te Antoni Komin i Luis Puiđi Đordi, koji su u egzilu u Briselu.

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da će ukinuti prinudnu upravu kada Katalonija bude imala potpunu i legalnu Vladu.

Portparol španske Vlade Inigo Mendez de Vigo izjavio je da će sudovi odbaciti imenovanje ministara koja su u pritvoru, s obzirom da su to i ranije činili.

Centralne vlasti u Madridu u sporu su sa Katalonijom od kako je prethodna regionalna vlada u oktobru prošle godine održala ilegalni referendum o otcijepljenju nakon čega je jednostrano proglasila nezavisnost.

Madrid je nakon toga uveo prinudnu upravu u Kataloniji.

Lideri pronezavisnih pokreta tvrde da Katalonija, koja obezbjeđuje oko petine ukupnog ekonomske proizodnje u Španiji, nepošteno daje previše u budžet zbog čega su pokrenuli kampanju za stvaranje nove republike.

Partije koje podržavaju nezavisnost osvojile su tanku većinu na izborima održanim u decembru i poslije nekoliko neuspjelih pokušaja da imenuju novog lidera Tora je početkom sedmice položio zakletvu za predsjednika.

Tora je radikalni pristalica nezavisnosti Katalonije i blizak saradnik bivšeg lidera Karlesa Puđdemona koji je u Berlinu gdje čeka odluku o ekstradiciji.

Puđdemon je od Madrida zatražio da ukine prinudnu upravu.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…