All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
ponedeljak, 14 maj 2018 18:44

Haos u Gazi pred otvaranje ambasade SAD - 28 mrtvih, 1.600 ranjenih

Stotine Palestinaca okupilo se i danas, uoči otvaranja ambasade SAD u Јerusalimu, na masovnim protestima u Pojasu Gaze, a svjetski mediji izvještavaju o žestokim sukobima u kojima ima mnogo žrtava i ranjenih.
 
Ubijeno 18 Palestinaca u Pojasu Gaze (foto: twitter.com/GreatReturnMa) -
Ubijeno 18 Palestinaca u Pojasu Gaze (foto: twitter.com/GreatReturnMa)

Izraelske snage ubile su najmanje 28, a povrijeđeno je više od 1.600 Palestinaca u Pojasu Gaze gdje se danas uoči otvaranja Ambasade SAD u Јerusalimu održava veliki protest Palestinaca.

Demonstranti su se okupili duž granice, na vrhuncu šestonedjeljnih protesta protiv blokade granice i otvaranja ambasade SAD u Јerusalimu, navodi AP.

Izraelske snage su, prema navodima svjedoka, ispalile i suzavac na demonstrante koji su se smjestili u šatorima kod granične ograde.

AP navodi da se očekuje da protesti eskaliraju tokom dana, na 70. godišnjicu osnivanja Izraela, a da se širom pojasa Gaze sa zvučnika na džamijama pozivaju Palestinci da se pridruže takozvanom "Velikom maršu povratka".

Ranije danas, agencije su izvijestile da su izraelski vojni avioni pustili pamflete iznad Pojasa Gaze, upozoravajući palestinske stanovnike da će rizikovati svoje živote ako se približe granici tokom masovnih protesta.

Izraelska vojska saopštila je da će "reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbjednosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane ili izraelskom civilu".

Palestinski islamski pokret Hamas, koji vlada Gazom još od 2005. godine, saopštio je da očekuje da se današnjem maršu pridruže desetine hiljada ljudi, nagovještavajući da je moguće da će doći do proboja granične ograde.

Taj protest je dio kampanje rušenja blokade granice Izraela sa pojasom Gaze koja traje već 11 godina, ali i protest protiv današnjeg otvaranja američke ambasade u Јerusalimu.

Sukobi u Pojasu Gaze
Sukobi u Pojasu Gaze

Palestinci se tome oštro protive, jer istočni Јerusalim vide kao prestonicu svoje buduće države.

Kako navodi Rojters, od 30. marta, kada su protesti počeli, ubijeno je, zajedno sa današnjim žrtvama, 46 Palestinaca, a žrtava sa izraelske strane nije bilo.

AP je naveo da su od početka ubijena 42 Palestinca, a da je više od 1.800 njih ranjeno u oružanim napadima izraelske vojske, kao i da postoji velika zabrinutost da će danas biti žrtava.

Ministar obrazovanja Izraela Naftali Benet kazao je da će ta država graničnu ogradu tretirati kao "gvozdeni zid", a da će svakog ko njoj priđe smatrati "teroristom".

Većina učesnika protesta su potomci izbjeglica ili izbjeglice koje su protjerane u Gazu tokom rata na Bliskom istoku 1948, nakon formiranja Izraela kao države.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…