All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
nedelja, 18 mart 2018 08:13

Stoltenberg: Rusija sve nepredvidivija, NATO da učini više

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da zapadna vojna alijansa mora da poboljša svoje odbrambene sposobnosti i spremnost za djelovanje, imajući u vidu, kako je naveo, “sve agresivnije i nepredvidivije akcije Rusije”.

U objavljenom intervjuu njemačkom listu “Velt”, Stoltemberg je rekao da očekuje da će njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri NATO usvojiti takav pristup na narednom samitu ovog ljeta, s obzirom na opasnost da bi Rusija mogla da postepeno stavi veći naglasak na nuklearno oružje u svojoj doktrini, vježbama i novim vojnim sposobnostima.

“Mislim da će se kancelarka Merkel i njene kolege suočiti s novim odlukama na samitu NATO u julu u Briselu. Moramo biti budni i odlučni”, rekao je Stoltenberg za nedjeljno izdanje njemačkog lista, prenosi Rojters.

Lider NATO je prošle nedjelje optužio Rusiju za pokušaje da destabilizuje Zapad novim nuklearnim oružjem, sajber napadima i tajnim akcijama, uključujući trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove ćerke u britanskom gradu Solsberiju.

“Uvijek može da učinimo više i sada o tome moramo da razmislimo. Događaj iz Solsberija, po svoj prilici, slijedi šablon koji godinama opažamo – Rusija postaje sve nepredvidivija i agresivnija”, rekao je Stoltenberg u intervjuu.

Uz to, on je poručio da je NATO uvijek spreman da odgovori kada je neka od saveznica vojno napadnuta.

“Želimo vjerodostojno odvraćanje. Ne želimo rat. Naš cilj je deeskalacija”, istakao je Stoltenberg.

Naveo je i da bi se “hibridno ratovanje” moglo naći na agendi narednog sastanka Saveta NATO i Rusije, ukazavši na sve veću upotrebu takozvanih “hibridnih taktika” kao što su vojnici bez oznaka.

“Važno je da sjednemo za sto i razgovaramo jedni s drugima”, zaključio je Stoltenberg, pozvavši Rusiju da poštuje sporazume o kontroli nuklearnog naoružanja.

Generalni sekretar NATO je, kao dokaz ruske prijetnje, naveo pripajanje Krima 2014, podršku proruskim snagama u Ukrajini, vojno prisustvo u Moldaviji i Gruziji, miješanje u zapadne izbore i učešće u sirijskom ratu, napominje britanska agencija.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…