All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
nedelja, 11 mart 2018 09:57

Danas prvi izbori od smrti Fidela Kastra

Na Kubi se danas održavaju parlamentarni izbori koji su dio ključnog procesa za izbor prvog predsjednika u proteklih 60 godina koji neće biti iz porodice Kastro.
 
Izbori - Foto: AP
IzboriFoto: AP

Novi članovi Nacionalne skupštine Kube imaće zadatak da odaberu nasljednika predsjednika Raula Kastra koji će tu funkciju napustiti narednog mjeseca.

Raul Kastro preuzeo je vlast 2006. godine od njegovog brata Fidela, koji je bio na čelu Kube od revolucije 1959. godine.

Osam miliona Kubanaca biraće novih 605 članova Skupštine, a riječ je o prvim izborima od smrti Fidela Kastra 2016. godine.

Kubanskog predsjednika bira 31-člani Državni savjet, čiji lider odmah postaje i šef države. Međutim saziv Državnog savjeta prvo se bira u Nacionalnoj skupštini.

Kastro je ranije najavio da neće tražiti novi mandat, mada analitičari očekuju da će ostati na čelu Komunističke partije do 2012. godine.

Analitičari su izrazili očekivanje da će Raula Kastra na funkciji predsjednika zamjeniti potpredsjednik Miguel Dijaz-Kanel /57/.

Prema očekivanjima izlaznost na izbore biće oko 90 odsto.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…