All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Cloudy

7°C

Novi Grad

Cloudy

Humidity: 85%

Wind: 22.53 km/h

  • 23 Nov 2017

    Cloudy 7°C 3°C

  • 24 Nov 2017

    Mostly Cloudy 8°C 4°C

petak, 10 novembar 2017 10:08

Ratovi od 2001. SAD koštali više od četiri biliona dolara

Prekookeanski ratovi su SAD do sada koštali preko 4,3 biliona dolara a do kraja 2018. godine taj iznos bi mogao da dostigne i čitavih 5,6 biliona dolara.
 
SAD - Foto: AFP
SADFoto: AFP

To se navodi u izvještaju "Troškovi rata“, prenosi američki "Hil".

"Do kraja septembra 2017. Ameriku su ratovi u Iraku, Avganistanu, Pakistanu i Siriji, kao i dodatni troškovi za nacionalnu bezbjednost, ministartvo odbrane i veterane, koštali 4,3 biliona dolara", navodi se u izvještaju koji prenosi portal Hil.

U analizi, koju jednom godišnje objavljuje Institut Votson pri Univerzitetu Braun, piše da od te sume 1,9 biliona dolara potiče iz Fonda za hitne ratne intervencije (OCO). Dodatnih 879 milijardi došlo je iz ministarstva odbrane a 783 milijarde iz odsjeka za nacionalnu bezbjednost i prevenciju od terorizma. Iz fondova veterana obezbijeđeno je 277 milijardi a 534 milijarde došle su iz kredita koji je obezbijedio OCO.

Autor analize Neta Krafort primjećuje da su kombinovane vojne intervencije od 2001. godine "u značajnom broju plaćane iz pozajmica, što je dio razloga zbog koga su SAD prešle iz budžetskog suficita u deficit poslije 2001. godine".

Ti troškovi bi do 2056. godine mogli da narastu do osam biliona dolara "ukoliko SAD ne promijene način na koji plaćaju svoje ratove", navodi Krafortova.

Član senatskog tijela zaduženog za naoružanje Džek Rid je u utorak novinarima, takođe, rekao da "moramo da priznamo da u posljednjih 16 godina pozajmljujemo za vojne operacije".

"Ovo je prvi put u istoriji da smo za tako velike konflikte pozajmljivali umjesto da smo tražili od građana da učestvuju u nacionalnoj odbrani, što nas je dovelo do toga da imamo tako veliki fiskalni deficit", rekao je Rid.

Krafordova je u analizi navela da će troškovi prekookeanskih operacija rasti posebno nakon što je predsjednik Tramp nedavno odlučio da poveća američke snage u Avganistanu.

SAD trenutno u toj zemlji imaju 11.000 vojnika a još 3.000 već je upućeno u Avganistan.

"Američkom vojnom prisustvu ne nazire se kraj", navodi se u izvještaju koji prenosi američki Hil.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…