All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
subota, 30 septembar 2017 00:00

Katalonija pred sutrašnji referendum

Katalonske vlasti ne odustaju od najavljenog referenduma. Dok je u Barseloni održan posljednji predizborni skup zagovornika referenduma, španska vlada ističe da referenduma neće biti jer će njegove posljedice biti ništavne. Katalonska vladajuća koalicija je najavila da će proglasiti nezavisnost u roku od 48 sati ako referendumski odgovor bude pozitivan.
 
Katalonska policija - Foto: TANЈUG
Katalonska policijaFoto: TANЈUG

Više desetina hiljada ljudi okupljenih na završnom mitingu u Barseloni poručilo je "glasaćemo". Obratio im se predsjednik te španske pokrajine i pozvao ih da se sutra izbore za svoje dostojanstvo.

"Danas smo pobijedili sav postojeći strah i prijetnje, pritiske, laži i zastrašivanja, autoritarnu vladu u Madridu koja nije željela da dođemo do ove tačke, i to što smo sve uradili na miran način. Željeli su da se predamo na prvi znak neke nevolje, ali nas nisu poznavali, kao narod koji suočen sa teškoćama postaje još jači. To znači, dragi prijatelji, da pobjeđujemo", kaže Karles Pudždemon, predsjednik Katalonije.

Na drugoj strani španski Ustavni sud naredio je suspenziju referenduma. Regionalna policija dobila je naređenje da zatvori biračka mjesta do sutra u šest sati kako bi spriječila glasanje. Policijskim patrolama se nalaže da obiđu svih dvije hiljade i 315 biračkih mjesta i zaplijele glasačke kutije, izborne listiće i zatvore birališta.

"Od samog početka procesa secesije on je ilegalan, zasnovan na nelegalnim aktima. Stoga je dužnost vladavine zakona i svake vlade da to spriječi. Referenduma neće biti jer neće imati bilo kakve političke posljedice", kaže Iniho Mendes de Vigo, portparol vlade Španije.

Više organizacija i udruženja je izrazilo podršku referendumu a masovni protesti se danima održavaju širom Katalonije. Svima je zajedničko protivljenje odluci vlade u Madridu.

"Došli smo u miru, ne želimo bilo koga da provociramo niti da se sukobljavamo sa Špancima jer smo mi braća. Ali, narod ovde želi sam da odluči a ne neko drugi umesto njega", rekao je farmer Evarist Sančes.

"Uzbuđena sam zbog referenudma. Јa ću glasati. Mislim da neće biti nikakvih problema", kaže Sofija.

"Svi treba da glasaju, ne zato što su za ili protiv nezavisnosti, mogu da ubace i prazan listić. Treba svi da glasamo naročito zbog onoga što se dogodilo prošle srijede, kada su, nakon mitinga, uhapšeni katalonski zvaničnici. Moramo da branimo svoja prava", rekla je Sara.

Katalonska policija upozorava na moguće nemire na dan održavanja referenduma. Organizacije koje podržavaju nezavisnost pozvale su svoje članove da se suzdrže od nasilja čak i ako ne budu mogli da uđu na biračka mjesta.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…