All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
sreda, 13 septembar 2017 00:00

Јunker: Zapadni Balkan u EU? Ne prije 2019.

Do kraja mandata sadašnje Evropske komisije neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje zapadnog Balkana u članstvo EU, izjavio je predsjednik EK Žan Klod Јunker.
 
Žan Klod Јunker  (Foto:anongalactic.com) -
Žan Klod Јunker (Foto:anongalactic.com)

Nakon toga će, kako je rekao, svaka nova članica morati da prethodno uvriježi djelovanje pravne države i vrijednosti EU.

Јunker je to rekao u godišnjem izlaganju o "stanju Unije" u Evropskom parlamentu i istakao da će "idućih godina EU imati više od 27 država članica".

Ali, kako je naveo, "uslovi za ulazak neke nove članice u EU sa zapadnog Balkana neće moći da budu ispunjeni do kraja mandata sadašnje Evropske komisije" 2019. godine.

- A svaki put za svaku novu državu članicu će morati da se u potpunosti uspostavi pravna država i da temeljne vrijednosti EU budu ispoštovane - predočio je Јunker i naglasio da je "to apsolutni prioritet".

On je stavio do znanja da "to isključuje zasad ulazak Turske u članstvo EU". Kako je obrazložio, Turska se "već izvjesno vreme džinovskim koracima udaljava od EU".

- Tamošnji novinari moraju imati slobodu govora u redakcijama, novinari ne smiju biti zatvarani - upozorio je Јunker.

Pozvao je odgovorne u Turskoj da oslobode "naše i ne samo naše novinare" i da "prestanu da vrijeđaju naše države i njihove vođe nazivajući ih fašistima i nacistima".

- Evropa je kontinent zrele demokratije, ali oni koji svjesno vrijeđaju ruše mostove, a u Turskoj oni koji to čine žele da sruše mostove da bi potom optužili Evropsku uniju za neuspjeh u pregovorima o članstvu - rekao je Јunker.

Predsjednik EK u svom godišnjem govoru o stanju Unije kaže da je EU posljednjih godina vratila povjerenje u sebe.

Јunker je rekao da "vjetar ponovo duva u jedra Evrope" i da taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobija na ekonomskom zamajcu poslije odluke Britanije da istupi iz tog bloka.

- Sve to me navodi da vjerujem da je vjetar ponovo u jedrima Evrope - rekao je Јunker u Strazburu.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…