All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
petak, 07 jul 2017 00:00

Svijet stane kada se sastanu predsjednici SAD i Rusije

Samiti lidera dvije svjetske sile uvijek su budno očekivani i svaka riječ, rukovanje i izraz lica se pažljivo analiziraju, a ništa drugačije neće biti ni prilikom današnjeg prvog susreta "licem u lice" predsjednika SAD Donalda Trampa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u njemačkom gradu Hamburgu, navodi AP.
 
Vladimir Putin i Donald Tramp - Foto: RTRS
Vladimir Putin i Donald TrampFoto: RTRS

Agencija navodi da su neki od ovih susreta donosili demokratski napredak, čak i tokom najgorih hladnoratovskih napetosti između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, dok su drugi okončavani neprikladnim iskazivanjima diplomatskih neslaganja.

AP podsjeća na najčuvenije susrete lidera iz Vašingtona i Moskve, poput Konferencije na Јalti 1945. između sovjetskog vođe Јosifa Staljina, tadašnjeg šefa Bijele kuće Frenklina Delano Ruzvelta i britanskog premijera Vinstona Čerčila.

Zatim, piše AP, sledi susret američkog predsjednika Dvajta Ajzenhauera i lidera SSSR-a Nikite Hruščova u Parizu 1960. godine u vrijeme Hladnog rata.

Godinu dana kasnije održan je samit u austrijskoj prestonici Beču na kojem je sagovornik Hruščova bio tada novoizabrani predsjednik SAD Džon F. Kenedi.

Novi značajan susret bio je samit u Moskvi 1972. kada je Ričard Nikson postao prvi američki predsjednik koji je za vrijeme mandata posjetio tada sovjetsku prestonicu i nedjelju dana proveo u razgovorima sa sovjetskim liderom Leonidom Brežnjevim

Na samitu u glavnom gradu Islanda Rejkjaviku 1986. godine vlasti u Vašingtonu je predstavljao predsjednik Ronald Regan, a SSSR njegov posljednji lider Mihail Gorbačov, dok su na samitu u Sloveniji 2001. sagovornici bili tadašnji šef Bijele kuće Džordž Buš Mlađi i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

AP bilježi još dva značajna susreta Putina sa predsjednikom SAD, ovog puta Barakom Obamom, na samitu Grupe 20 najrazvijenih svjetskih privrede u južnokorejskoj prestonici Seulu 2012. godine, kao i na prošlogodišnjem samitu G-20 u kineskom gradu Hangdžou.

Američki i ruski lideri, Donald Tramp i Vladimir Putin, učestvuju danas na Samitu G-20 u Hamburgu.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…