All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
subota, 10 jun 2017 00:00

Prvog oktobra Katalonija izlazi na referendum o otcjepljenju od Španije

Prvog oktobra stanovnici Katalonije će izaći na glasanje i to na referendum o odvajanju od Španije. Ovo je danas najavila autonomna vlada ove španske pokrajine. Vlada u Madridu oštro se protivi odvajanju Katalonije tvrdeći da je to rušenje ustava, najavljujući borbu svim mogućim sredstvima.
 
Potvrđen referendum o otcjepljenju Katalonije - Foto: RTRS
Uprkos protivljenju vlade u Madridu, referendum o nezavisnosti ove španske pokrajine biće održan 1. oktobra, potvrdio je to danas predsjednik Katalonije, Karles Pudždemon. Govoreći u Barseloni poručio je da će pitanje na referendumu glasiti "Da li želite da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike?"

"Danas slavimo poseban sastanak kabineta, ratifikaciju odluke o samoopredjeljenju koja je zakonski legitimna za hiljadu godina staru naciju poput ove u Kataloniji - referendum će biti održan u nedjelju, 1 oktobra", rekao je Pudždemon.

Više od 80 odsto Katalonaca, u nezvaničnom glasanju koje je održano prije tri godine, izjasnilo se za nezavisnost, dok se prema glasanju sprovedenom u martu ove godine, 48,5 odsto Katalonaca izjasnilo protiv, a 44,3 odsto ZA secesiju. Mišljenja građana kada je riječ o novom pokušaju referenduma o nezavisnosti Katalonije su podijeljena.

Јedni ističu, da ako postoji većina koja želi da Katalonija postane republika, nezavisnost je dobra ideja, ali samo sa Španijom koja će biti uključena u cijeli proces. Drugi, pak, kažu da je to nezamislivo i da Katalonija ne bi trebala biti odvojena od Španije.

 

Ubrzo je uslijedilo i reagovanje Vlade Španije. Blokiraće, ističu, bilo kakav pokušaj daljeg procesa nezavisnosti u Kataloniji.

"Na bilo kakav potez koji uslijedi nakon ove objave, Vlada će sigurno uložiti žalbu. Taj referendum neće biti održan zato što je nezakonit", izričit je bio portparol Vlade Španije Injigo Mendez de Vigo.

Katalonija je bogati sjeveroistočni region sa 7,5 miliona stanovnika, koji obezbjeđuje petinu bruto domaćeg proizvoda Španije. Centralna vlada u Madridu već ranije je blokirala secesionističke napore podnošenjem žalbi španskom Ustavnom sudu.

 
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…