All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
petak, 17 mart 2017 00:00

U slučaju nezavisnosti Škotska napušta monetarnu uniju

Škotska bi mogla da napusti monetarnu uniju sa ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva ako dobije nezavisnost, rekao je bivši prvi ministar Škotske Aleks Salmond listu "Fajnenšel tajms".
 
Škotska  (Foto: EPA/ Andy Rain) - Foto: ilustracija
Škotska (Foto: EPA/ Andy Rain)Foto: ilustracija

Aktuelni lider Škotske Nikola Stardžen zatražila je protekle sedmice novi referendum o nezavisnosti krajem 2018. ili početkom 2019. godine, ali je premijer Britanije Tereza Mej rekla da "sada nije vrijeme" za glasanje te vrste.

Salmond, koji je podnio ostavku nakon poraza na referendumu o nezavisnosti 2014. godine, rekao je da je otvoren za promjenu stava da je najbolja opcija nakon nezavisnosti monetarna unija između Škotske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Salmond je odbacio mogućnost priključenja evrozoni, ali je najavio da bi Škotska mogla da uvede novu valutu, bilo "nezavisnu" ili vezanu za funtu. Druga opcija je da se funta koristi u monetarnoj politici, ali da se u isto vrijeme uvede nova valutu.

Prema riječima Salmonda, Škotska će tražiti da ostane na jedinstvenom tržištu Evrope nakon mogućeg referenduma 2019. godine, iako će morati da napusti EU kao dio procesa "Bregzita".

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…