All for Joomla All for Webmasters

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...

Jutarnji program

U toku jutarnjeg programa RNG emitujemo različite informativne sadržaje, poput ...

Gramofon

Gramofon – Emisija stare narodne i izvorne muzike. U emisiji Gramofon slušamo ...

Vrtuljak

Vrtuljak je emisija za najmlađe slušaoce. U ovoj emisiji slušamo dječije ...

Vremenska prognoza

Mostly Cloudy

8°C

Novi Grad

Mostly Cloudy

Humidity: 65%

Wind: 17.70 km/h

  • 29 Mar 2017

    Rain 17°C 7°C

  • 30 Mar 2017

    Cloudy 10°C 6°C

Svijet

Najmanje 100 osoba zadržano je u pritvoru u centru Moskve, uključujući opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, tokom demonstracija, koje su u tom gradu i širom Rusije ogranizovane protiv korupcije vladinih zvaničnika, javio je TASS pozivajući se na neimenovani izvor iz policije.

Uhapšeni su odvedeni u različite policijske stanice, dodao je izvor ruske agencije pozivajući se na najnovije informacije.

TASS je, takođe, prenio izjavu portparola policije da policajci nisu upotrijebili suzavac tokom protesta u Moskvi, već osobe koje još nisu identifikovane.

Rojters je ranije prenio da je nekoliko desetina ljudi uhapšeno na protestima širom Rusije nakon što je opozicija pozvala ljude da izađu na ulice u znak protesta zbog korupcije i da zatraže ostavku premijera Dmitrija Medvedeva.

Proteste je pokrenuo opozicioni lider Aleksej Navaljni, a u fokusu su njegove nedavne tvrdnje da premijer Medvedev posjeduje niz kuća, jahti i vinograda.

Navaljni je priveden tokom protesta u centru Moskve, a novinar Rojtersa rekao je da je vidio kako ga policija privodi u Tverskoj ulici i smiješta ga u policijski kombi.

Na stotine opozicionih demonstranata, prema njegovim riječima, okupilo se oko policijskog kombija pokušavajući da spriječi policiju da odvede Navaljnog.

Portparol ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je za TAS S da je 25 osoba zadržano u pritvoru na neodobrenom skupu u Vladivostoku gdje se, kako je naglasio 500 osoba okupilo na trgu kod gradske željezničke stanice.

On je dodao da su tri osobe puštene na slobodu.

Rojters je prethodno prenio da je u Vladivostoku uhapšeno najmanje 30 demonstranata ističući da su hapšenja počela kada su demonstranti podigli transparente s natpisima "Korupcija nam krade budućnost" i "Premijer da se pozove na odgovornost".

S druge strane, Radio Slobodna Evropa tvrdi da je oko 1.000 osoba bilo na ulicama Vladivostoka, dok se oko 1.500 demonstranata okupilo u sibirskim gradovima Krasnojarsk i Omsk.

U Novosibirsku demonstranti nosili transparente sa slikom "žute patkice", javio je Radio Slobodna Evropa.

Opozicija, naime, tvrdi da ruski premijer Dmitrij Medvedev ima tajnu vikendicu, gdje, navodno, i patke imaju svoju kuću, što je postalo tema komentara na blogovima i društvenim mrežama.

To je bio povod i pojedinim učesnicima protesta u Novosibirsku da na ulice tog grada, gdje se okupilo oko 2.000 osoba, izađu noseći transparente na kojima je pisalo "Ne korupciji" i fotografije gumenih žutih patkica, navodi Radio Slobodna Evropa, dodajući da su taj protest odobrili zvaničnici.

Na Youtube-u je danas objavljen foto album, sastavljen od fotografija demonstranata sa transparentima sa patkicom, ali nije naveden izvor, odnosno autor fotografija, niti vrijeme i mjesto snimanja.

U Južno-Sahalinskom je privedeno najmanje pet osoba tokom skupa, a devet nakon skupa.

Još šest osoba je uhapšeno na drugom skupu u Komsomoljsku na Amuru, dodaje Radio Slobodna Evropa.

Rojters navodi, pozivajući se na očevice, da je najmanje četvoro demonstrana uhapšeno i u Jekaterinburgu, gdje se okupilo od 500 do 700 ljudi, mada policija nije potvrdila hapšenja.

Navaljni je na svom vebsajtu naveo da će više od 80 gradova širom Rusije održati danas proteste i da vlasti većinu skupova nisu odobrile, a Kremlj je u petak saopštio da planovi o održavanju protesta u centru Moskve predstavljaju nezakonitu provokaciju.

Današnji protesti predstavljaju jedan od najvećih koordinisanih izliva nezadovoljstva otkako su 2011. i 2012. godine održani protesti poslije parlamentarih izbora koje su pratile optužbe za krađu glasova, ocijenio je AP.

Ta agencija napomenula je da ruski državni mediji do podne nisu izvijestili o protestima.

Istovremeno, Tass je prenio izjave ruskih advokata i visokog policijskog zvaničnika koji upozoravaju da bi učesnici opozicionih protesta u centru Moskve mogli da budu kažnjeni sa 20.000 rubalja, odnosno oko 333 dolara, ili će morati da provedu 15 dana u zatvoru, uz krivične optužbe za huliganstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske saopštilo je da će 28. marta početi da se primjenjuju izmjene zakona kojima se tražiocima azila onemogućava ulazak u zemlju. To se ne odnosi samo na maloljetnike ispod 14 godina.
 
Mađarska granica - Foto: AP
Mađarska granicaFoto: AP

Cilj novih pravnih mjera zatvaranja granice je da se migranti sa nejasnim statusom ne kreću slobodno Mađarskom i teritorijom Evropske unije i da se tako smanje bezbjednosni rizici, navodi se u saopštenju ministarstva.

Tražioci azila će zahtjev moći da podnesu samo u tranzitnim zonama na mađarsko-srpskoj granici kod graničnih prelaza Tompa (Kelebija) i Reske (Horgoš). Tamo su postavljena 324 kontejnera u kojima trenutno može da se smjesti oko 100 migranata, a taj kapacitet biće vremenom uvećan.

Tranzitne zone biće dostupne 24 sata dnevno. Azilantima će na njihovom jeziku biti objašnjena prava i moraće u zoni da sačekaju odgovor. Samo maloljetnici do 14 godina moći će da sačekaju azilnu proceduru u nekom od centara za socijalni rad u Mađarskoj.

U kontejnerima na granici azilantima će biti obezbijeđene sobe sa krevetima, topla voda, tri obroka dnevno (za djecu pet), zdravstvene i socijalne usluge, internet i televizija i prostorija za vjerske obrede.

Privremeni stanovnici tranzitnih zona moraće da se pridržavaju kućnog reda koje propisuje Imigraciona služba. Nakon što dobiju odbijenicu, tražioci azila moraće da napuste tranzitne zone.

Svi nadležni organi Mađarske biće spremni da od 28. marta primjenjuju nove azilne procedure, navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mađarske.

Evropska unija obilježava 60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora kojim su udareni temlji današnje Unije.
 
Zastave samoproglašene Republike Kosovo i EU (Foto: Flickr/Bobby Hidy/Kosovo Future Maker) -
Zastave samoproglašene Republike Kosovo i EU (Foto: Flickr/Bobby Hidy/Kosovo Future Maker)

Očekuje se da 27 država članica potvrde jedinstvo, solidarnost i zajedničku budućnosti u Uniji koja ostaje otvorena i za druge evropske zemlje.

Lideri 27 zemalja članica EU će sutra u Rimu, zajedno sa čelnicima EU institucija, prisustvovati ceremoniji povodom 60. godina od uspostavljanja Evropske ekonomske zajednice koja će kasnije prerasti u Evropsku uniju.

Evropski lideri ovom prilikom osvrnuće se na dostignuća zajedničkog puta u posljednjih 60 godina, potvrditi današnje jedinstvo, zajedničke interese i vrednosti i ukazati na izazove i prioritete Unije od 27 država članica.

Sve to trebalo bi da sadrži Deklaracija koju će lideri EU potpisati u Rimu.

Iako se sama Deklaracija ne odnosi na konkretna riješanja funkcionisanja EU zemlje članice su do posljednjeg trenutka imale pune ruke posla oko usaglašavanja teksta.

U posljednjem nacrtu Delaracije, i to na samom početku, ubačen je dio koji se odnosi na proširenje i Zapadni Balkan.

“Želimo Uniju koja će ostati otvorena za one evropske zemlje koje poštuju naše vrijednosti i odlučne su u njihovom promovisanju“, kaže se u uvodnom dijelu teksta Rimske deklaracije.

Delaracija direktno ne pominje ni ishod debate koja koja se unutra EU vodi oko pet mogućih scenarija za funkcionisanje Unije u narednih 10 godina, ali dio teksta ukazuje na mogućnost stvaranja odnosno nastavka rada po sitemu “Evropa u više brzina“.

“Djelovaćemo zajedno kada god je to moguće, na različitim brzinama i intenzitetima kada je neophodno, kao što smo to činili i ranije u okviru Ugovora, ostavljajući otvorena vrata za sve koji žele da nam se kasnije priključe“, stoji u nacrtu Deklaracije.

Upravo je ovo dio teksta oko koga su zemlje članice EU iz Centralne i Istočne Evrope, na čelu sa Poljskom, imale najviše zamjerki upozoravajući da će one u tim uslovima izostati iz “glavne grupe“ zemalja i postati zemlje “drugog razreda“ u odnosu na “prvi razred“ koji bi činile razvijenije zemlje Zapadne Evrope.

Evropski analitičari napominju da je malo moguće da se napravi oštra razlika između pojedinih grupa zemalja unutar EU.

Dodaje se da “Evropa u više grupa“ već postoji i da su primjeri za to Evrozona i Šengenski prostor.

U briselskom sjedištu Nemačkog maršalovog fonda za SAD ocjenjuju da bi funkcionalna “Evropa u više brzina“ mogla da pružiti i nove mogućnosti zemljama koje pretenduju na članstvo u EU.

“To može da omogući pojedinim zemljama da budu dio voza iako to nije voz sa luksuznim nego običnim vagonima. Dakle, mogućnost je da se te zemlje priključe širem krugu evropskih država koje dijele neke politike, vrijednosti i procese, ali ne sve. I to može biti lakši put za neke od zemalja koje žele članstvo. Druge zemlje Balkana opet mogu biti zabrinute zbog toga što nikada neće stići u ključnu grupu“, objašanjava analitičaraka za evropsku politiku Roza Balfur.

Јoš jedna tačka oko koje se pregovoralo, ovoga puta sa Atinom, odnosi na dio Deklaracije kojim se lideri EU obevezuju da će raditi u cilju “Evrope bazirane na održivom privrednom razvoju, koja promoviše ekonomski i socijalni napredak“, gdje je na zahtjev Grčke ubačena rečenica o “Uniji koja se bori protiv nezaposlednosti“.

Dalje u tekstu Deklaracije 27 zemalja članica se obavezuju da će raditi u cilju bezbjedne i sigurne Evrope i Evrope koja je jaka na međunarodnoj sceni. Kraj Rimske deklaracije istovetan je poslednjoj rečenici Berlinske deklaracije potpisane 2007. godine prilikom obilježavanja 50. godišnjie Rimskog ugovora.

“Ujedinili smo se zbog boljitka. Evropa je naša zajednička budućnost“, zaključuje se tekstu koji bi svih 27 lidera zemlja članica trebalo da potpišu u subotu na svečanosti u Rimu.

subota, 25 mart 2017 00:00

London: Demonstracije za ostanak u EU

Više hiljada ljudi izašlo je danas na ulice Londona u znak protesta zbog izlaska Britanije iz EU, samo četiri dana prije nego što će premijer Tereza Mej pokrenuti proces Bregzita nakon 44 godine u evropskom bloku.
 
London (foto: www.huffingtonpost.co.uk) -
London (foto: www.huffingtonpost.co.uk)

Marš pod nazivom "Јedinstveni za Evropu" treba da bude okončan mitingom na trgu kod parlamenta, gdje je tokom sedmice napad izvršio preobraćenik u islam Halid Masud pri čemu su poginule četiri osobe.

Demonstranti su na početku marša održali minutu ćutanja u znak sjećanja na žrtve napada.

Učesnici marša nosili su zastave EU i transparente sa natpisima "Kakav je plan" i "Zaustavite Bregzit".

Turski predsjednik Recep Tajip Erdogan upozorio je Evropljane da njihove ulice neće biti sigurne ukoliko se diplomatski rat nastavi, odnosno, ukoliko Evropa ostane pri trenutnom stavu prema Turskoj.
 
Redžep Tajip Erdogan (Foto: epa/STR) -
Redžep Tajip Erdogan (Foto: epa/STR)

Problemi u diplomatskim odnosima Turske s Njemačkom i Holandijom nastali su nakon što su ove dvije zemlje zabranile turskim zvaničnicima da govore na mitinzima podrške Erdoganu uoči predstojećeg referenduma putem kojeg pokušava dobiti veća ovlašćenja.

"Ako Evropa nastavi ovako, nijedan Evropljanin u bilo kojem dijelu svijeta neće biti siguran na ulicama. Mi, kao Turska, pozivamo Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju", kazao je Erdogan novinarima u Ankari, prenosi Independent.

Erdogan je ranije rekao da će Turska nakon referenduma preispitati odnose s Evropom.

Demokratska senatorka i članica odbora za pravosuđe Dajen Fajnštajn tvrdi da će američki predsjednik Donald Tramp uskoro podnijeti ostavku, prenosi britanski Indipendent.

Kako se navodi, ona je, na protestu održanom u Los Anđelesu, sugerisala da će Tramp prije podnijeti ostavku nego što će biti prisiljen da ode sa vlasti.

Istovremeno je aludirala da zna više nego što može da kaže u ovom trenutku.

"Znamo da on svakodnevno krši zakon. On očigledno ima dogovor sa Rusijom. Ima toliko stvari koje on radi, a koje su protivustavne. Kako ćemo da ga svrgnemo?", upitala je Fajnštajn prisutne i ponovila da mnogo ljudi istražuje te slučajeve.

"Mislim da će on sam da ode", rekla je Fajnštajnova.

List podsjeća da ona nije prva koja je sugerisala da bi Tramp mogao da odluči da podnese ostavku.

Reditelj Majkl Mur, koji je i predvidio da će Tramp osvojiti izbore, pogriješio je u očekivanju da će Tramp dati otkaz još prije inauguracije.

Jedini američki predsjednik koji je podnio ostavku je Ričard Nikson, koji je to uradio zbog Votergejt skandala.

Fajnštajn tvrdi: Tramp će uskoro podnijeti ostavku

Kandidat za predsjednika Francuske Fransoa Fijon, govoreći o ulasku Krima u sastav Rusije tokom televizijske debate podsjetio je na to kako je Zapad rješavao pitanje Kosova.
 
Fransoa Fijon - Foto: Screenshot
Fransoa FijonFoto: Screenshot

“Mi smo sami mijenjali granice. Primjer je Kosovo. Postoji osnovni princip: narod ima pravo da sam bira svoju sudbinu. Postoje i granice koje su bile uspostavljene na način koji je nedopustiv za narod“, neočekivano je izjavio Fijon na debati.

Interesantno je da je poziciju zapadnih zemalja o Krimu iskritikovao i lider radikalne ljevice Žan Luk Melanšon.

“Meni lično izgleda da je Krim više povezan sa Rusijom“, rekao je Melanšon.

Time je kandidat za francuskog predsjednika faktički, za razliku od mnogih svojih zapadnih kolega, priznao pravo građanima Krima da samostalno određuju svoju sudbinu. Tokom debate gledaocima se najviše dopalo izlaganje upravo Fijona.

Prema podacima lista “Figaro“, 37 odsto televizijskih gledalaca smatra da je kandidat Republikanaca bio najubjedljiviji. Drugo mjesto je zauzeo lider pokreta “Naprijed“ Emanuel Makron, dok su treće mjesto podijelili liderka “Nacionalnog fronta“ Marin le Pen i lider radikalne ljevice Žan Luk Melanšon.

Više od 180.000 civila napustilo je zapadni irački grad Mosul za posljednjih mjesec dana, dok se vladine snage bore protiv militanata "Islamske države".
 
Djeca - Mosul (foto:AFP -
Djeca - Mosul (foto:AFP

Irački zvaničnici kažu da je većina civila smještena u izbjegličke kampove i prihvatne centre. Veliki broj je kod porodica.

UN su upozorile na dodatnih 320.000 koji bi mogli da napuste svoje domove narednih sedmica, javlja Bi-Bi-Si.

UN su posebno zabrinute zbog civila blokiranih u starom dijelu Mosula.

Najmanje 72 osobe su poginule, a više od 800 gradova i mjesta je proglasilo vanredno stanje zbog poplava i klizišta koji nose sve pred sobom širom Perua.

Ova južnoamerička država suočava se sa najvećom prirodnom katastrofom u posljednjih gotovo 30 godina. Stanovništvo na pola njene teritorije traži spas od obilnih kiša, a oko 100.000 domova je uništeno ili oštećeno, dok je 100 mostova srušeno.

 

Haotični prizori pokazuju svu nemoć čovjeka, a nestašice hrane i vode pogodile su mnoge oblasti. Cijene osnovnih namirnica su skočile za pet posto, a glavni grad Lima od ponedjeljka je bez vode.

 

Siromašno stanovništvo najteže je pogođeno. Brojni beskućnici nestali su u poplavama.

“Treba nam vode. Nemamo vode da okupamo bebe. Ovdje smo bez ičega. Uništeni smo”, kazala je jedna žena.

Iako je jaka kiša prestala padati, prognoze kažu da bi se i narednih sedmica moglo zadržati nestabilno vrijeme.

Proteklih mjeseci Peru i druge zemlje oko Pacifičkog okeana pogođene su fenomenom poznatim kao El Nino, odnosno rastom temperature mora zbog čega se povećavaju isparavanja i to donosi obilne kiše.

ponedeljak, 20 mart 2017 00:00

MMF: Svjetska ekonomija prevazišla krizu

Proces obnavljanja svjetske ekonomije poslije krize 2008. godine prevazišao je kritičnu tačku, izjavila je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard nakon sastanka ministara finansija i šefova centralnih banaka zemalja G20 u Baden-Badenu.
 
Međunarodni monetarni fond (Foto: cyprusbusinessmail.com) -
Međunarodni monetarni fond (Foto: cyprusbusinessmail.com)

"Održali smo sastanak u trenutku kada se ekonomski rast u ceijlom svijetu ubrzava i postoje naznake da se svjetska ekonomija povratila, iako to i dalje nije definitivno", navela je Lagardova u saopštenju objavljenom na sajtu MMF-a.

Prema njenim riječima, globalna saradnja doprinosi postizanju čvrstog, kontinuiranog i uravnoteženog ekonomskog rasta, a pogrešni potezi mogli bi da zaustave to postepeno kretanje.

MMF je ranije saopštio da se ruska ekonomija oporavlja poslije "dvostrukog šoka".

Strana 1 od 24
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…