All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
utorak, 08 januar 2019 20:08

Počelo obilježavanje Dana Republike u Banjaluci

Republika Srpska je bila i ostala sinonim za državnost, ali i slobodu za koju su borci ugradili  živote u proteklim ratovima – poručio je to Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Svaki pokušaj ukidanja Republike Srpske, kroz rat i pritiske međunarodne zajednice, pokazao se besmislenim i upravo zato i treba da slavimo 9. januar, kaže Dodik. Polaganjem vijenaca  poginulim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija danas je i počelo obilježavanje Dana Republike u Banjaluci.

"Jedina naša zemlja ovdje je Republika Srpska i mi nemamo pravo i nećemo, ne samo zaklinjući se žrtvama poginulim za ovu Republiku, nego i živom narodu danas ovdje, da damo više nijedno naše pravo i da vratimo sva naša koja smo imali po Ustavu i međunarodnom sporazumu. Moramo danas više nego ikada biti svjesni da loše namjere visokog predstavnika otkad je uveden ovdje bile su usmjerene prema Republici Srpskoj, da su naša prava devastirana", poručuje Dodik.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva podsjeća i da se obilježavanje 9. januara kao Dana Republike od početka pokušava osporiti u drugom dijelu BiH. Ne smijemo dozvoliti da bilo ko naruši mir za koji se i danas bore institucije Srpske, ali smo dužni i da se prisjećamo brojnih žrtava koje su ugradile živote za Republiku Srpsku - poručuju to najviši zvaničnici i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. 

"27 godina Republike Srpske pokazuje već jedno ozbiljno doba. Mi smo mnogo toga uradili u prethodnom periodu i namjeravamo u budućem periodu, takođe da gradimo i jačamo Republiku Srpsku i njene institucije, ali isto tako i da uvijek jačamo svijest o važnosti njenog opstanka", kaže predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović. 

"Naša je obaveza da se na neki način odužimo i zahvalimo onima koji su dali najsvetije za Republiku Srpsku u kojoj mi danas živimo, radimo i uživamo u čarima slobode. Ono što je naša obaveza, svih institucija, počev od Vlade Republike Srpske, predsjednika republike Srpske, srpskog člana Predsjedništva i svih koji obavljaju bilo koju značajnu funkciju Republici Srpskoj, da sačuvamo Republiku Srpsku", poručio je premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

Vijenci su položeni i na spomenik poginulim borcima Narodno-oslobodilačkog rata, kao i na  Spomen-kosturnicu na  Gradskom groblju, gdje su pohranjeni posmrtni ostaci 670 lica koja još nisu identifikovana, ali i spomenik 12 nevino stradalih beba. 

Na spomen obilježjima vijence su položili predsjedavajući BH-Predsjedništva, predsjednik Republike Srpske, ministri i poslanici Srpske, predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici  Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, ali i predstavnici Saveza opština i gradova Srpske.

Thumbnail

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…