All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
petak, 04 januar 2019 06:18

Milunović: U budžetu dodatnih 1,3 miliona KM za boračke kategorije

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je  da je budžetom za 2019. godinu predviđena posebna stavka od 1,3 miliona KM za boračke kategorije koje su već u sistemu i one koji će tek da u njega uđu po osnovu godina starosti.
 
Duško Milunović Foto:rtvKD)) -
 

Milunović je naveo da je nedavnom odlukom Vlade Republike Srpske budžet proširen za prava boraca koji imaju 15 godina radnog staža i 65 godina, čime im je omogućeno pravo na primanje minimalne penzije u Republici Srpskoj.

On je istakao da se u narednom periodu u Republici Srpskoj može očekivati povećanje penzija.

"U narednom periodu, a što se i vidjelo iz ekspozea premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, u Srpskoj se očekuje povećanje penzija, odnosno njihovo redovno usklađivanje sa Zakonom o PIO, što će zavisiti od rasta plata i troškova života i realnih ekonomskih mogućnosti Republike Srpske", rekao je Milunović za ATV.

Milunović je podsjetio da je vidljivo nastojanje Vlade Republike Srpske da obezbijedi stabilan penzioni fond jer su penzije oslonjene na budžet Republike Srpske čime je obezbijeđena njihova stabilna i redovna isplata.

"Od 2013. godine penzije u Republici Srpskoj su uvećane za 19,76 odsto i to govori o nastojanju Vlade da poboljšlja položaj ove kategorije", istakao je Milunović.

On je rekao da je Vlada opredijeljena i da u narednom periodu nastavi Program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija, navodeći da je Program posebnog stambenog zbrinjavanja završen tako što su sva lica koja su bila na listama resornog ministarstva zbrinita stambenim jedinicama ili nepovratnim novčanim sredstvima.

"Јedan dio lica je iz opravdanih razloga izostao je sa tih spiskova, u Banjaluci imamo 70 takvih. Nastojaćemo da Vlada što prije donese uredbu o stambenom zbrinjavanju kako bi mogli da prikupimo stvarni broj onih koji nisu stambeno zbrinuti i da nastavimo program stambenog zbrinjavanja", istakao je Milunović.

Kada je riječ o mogućim izmjenama Zakona o radu, Milunović je naveo da je riječ o sistemskom zakonu koji je važan za Republiku Srpsku čije se izmjene neće pripremati bez dogovora sa socijalnim partnerima, ističući da taj akt mora biti dobar i primjenjiv.

Govoreći o strategiji zapošljavanja u Republici Srpskoj u narednom periodu, Milunović ističe da je u 2019. godini predviđeno izdvajanje devet miliona KM za zapošljavanje kroz nastavak akcionih planova i programa zapošljavanja i podsjeća da je od 2013. godine do danas u Srpskoj kroz ove akcione planove i programe zaposleno 26.698 lica.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…