All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
subota, 27 oktobar 2018 08:12

Banjaluka - 49 godina od razornog zemljotresa

Na današnji dan navršilo se 49 godina od kada je Banjaluku, najveći grad Republike Srpske, pogodio katastrofalan zemljotres koji je iza sebe ostavio pustoš i u kojem je život izgubilo 15 ljudi, dok je 1.117 lica bilo lakše ili teže povrijeđeno.
 
Zemljotres u Banjaluci (foto: arhiva) -
Zemljotres u Banjaluci (foto: arhiva)

Prema podacima seizmologa Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, Banjaluku su 26. i 27. oktobra 1969. godine pogodila četiri jaka zemljotresa.

Glavni udar desio se u nedjelju ujutru 27. oktobra u 8.10 časova i bio jue jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, a dan ranije prethodila su mu dva jaka zemljotresa u 15.36, jačine 5,6 stepeni Rihterovih i u nedjelju 2.55 časa, jačine 4,8 stepeni po Rihteru.

Poslije glavnog udara 27. oktobra, uslijedio je naknadni udar u 8.53 časova, jačine 4,7 jedinica Rihterove skale.

Grad je ostao devastiran, a ogromna materijalna šteta bila je pričinjena na 86.000 stambenih jedinica, 266 školskih objekata, 152 zgrade javne uprave i administracije, 146 kulturnih ustanova, 133 zdravstvena objekta i 29 socijalnih ustanova.

Banjaluka je ostala bez struje i vode, a vojska je zajedno sa građanima raščišćavala ruševine i oslobađala zatrpane. Pomoć je stizala sa svih strana, ljudi su danima bili na ulicama, mnogi su ostali bez svojih domova.

Zahvaljujući velikoj solidarnosti stanovništva iz svih krajeva bivše Јugoslavije, ali i pomoći iz Evrope i svijeta, Banjaluka je ponovo stala na noge, razvijala se i postala savremen i moderan grad, univerzitetski, privredni, finansijski, politički i administrativni centar.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…