All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
sreda, 10 oktobar 2018 11:31

Beograd traži zaštitu 44 svetinje i spomenika na Kosmetu

U planu koji je poslala evropskim posrednicima u dijalogu sa samoproglašenim Kosovom, Srbija zahtijeva, između ostalog, zaštitu 44 svetinje i spomenika u južnoj srpskoj pokrajini, saznaju "Večernje novosti".
 
Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh) -
Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh)

Glavni zahtjevi su da budu pružene garancije Srpskoj pravoslavnoj crkvi da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom, da na neograničen period zadrži pravni režim zaštite za 44 objekta koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i vjerske baštine, kao i da njen položaj bude priznat na Kosovu i Metohiji.

List navodi da specijalne zaštitne zone srpske baštine čine manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, Banjska, ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini i Orahovcu.

Tu su zatim srednjovjekovni most Vojinovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava Zvečan, srednjovjekovni grad Novo Brdo, kao i selo Velika Hoča.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da Srbija ne samo da godinama govori da je neophodno da se u briselskom dijalogu razmatra i pitanje položaja srpske kulturne i duhovne baštine na Kosmetu, već da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zvaničnicima EU predočio konkretan plan koji Srpskoj pravoslavnoj crkvi garantuje apsolutnu zaštitu.

"Zato su neopravdane i nedobronamerne kritike onih koji tvrde da Srbija ništa dosad nije učinila kako bi se zaštitile naše svetinje na Kosmetu, a naročito je štetno kada takve optužbe dolaze od pojedinaca iz Crkve", naveo je Đurić.

On je podsjetio da je Vučić u avgustu najavio da će Srbija insistirati na odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i formiranju zaštićenih zona, a po planu koji je bio ranije predviđen Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…