All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
četvrtak, 13 septembar 2018 17:05

Zurovac: Brutalnost komentara građana na FB je mnogo veća nego 2014. godine

U prve tri sedmice online kampanje "Stop! Govor mržnje", koju je Savjet za štampu u BiH pokrenulo, evidentirano je 838 komentara sa neprimjerenim sadržajima, izdato je 612 upozorenja, trajno je banovano 125 korisnika, a 149 na određeni vremenski period.

 Izvršna direktorica Savjet za štampu u BiH Ljiljana Zurovac i regionalna direktorica za zapadni Balkan Instituta za mirnodopsko i ratno izvještavanje Merdijana Sadović, danas su na prvoj konferenciji za medije u okviru kampanje ukazale na važnost kampanje čija intencija je da slobodni prostor za slobodu izražavanja bude kvalitetno iskorišten.

"Želimo da damo slobodni prostor za slobodu izražavanja, komentiranja, kritičkog mišljenja na određene događaje, ali ono što dobijamo zauzvrat je vrlo često zloupotreba tog slobodno datog prostora", kazala je Zurovac.

Uz punu podršku urednika online portala Oslobodjenje.ba, Klix.ba, Radiosarajevo.ba, Nezavisne.com, Dnevnik.ba, Vijesti.ba, Sportsport.ba, 10 monitora i dva moderatora Savjeta za štampu u BiH i prate komentare posjetilaca portala i facebooka, postavljaju znak "Stop" "Govor mržnje" ispod komentara sa sadržajima koji su podijeljeni u nekoliko kategorija.

U toku tri sedmice, navela je Zurovac, zabilježena su 404 slučaja huškanja, 54 slučaja prijetnji (puno prijetnji novinarima i ženama), 119 slučaja provokacija koje prethode govoru mržnje, 75 slučaja provokacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, 183 slučaja uvreda i vulgarnosti vezane za naciju i vjeru i 129 slučaja diskriminacije, seksizma, rasizma, šovinizma i primitivizma.

Prijmetno je i to, istakla je ona, da neki portali imaju mnogo više komentara na FB nego na web portalu.

"Komentari koje ljudi postavljaju pod punim imenom i prezimenom na FB su mnogo suroviji, vulgarniji, grozniji, što je nevjerovatno, a brutalnost tih komentara je u odnosu na 2014. godinu neusporedivo veća", kazala je Zurovac.

Primjetno je i to da su neka reagovanja na kampanju pozitivna u komentarima, a neka su negativna.

Sadović je podsjetila da se kampanjom želi edukovati šira javnost koja je aktivna u komunikaciji na online medijima o tome što je govor mržnje – kako ga prepoznati, koje su opasnosti govora mržnje – posljedice koje izaziva, koje pravne posljedice i sankcije povlači govor mržnje – krivično djelo.

Projekt se realizuje u saradnji sa Institutom za mirnodopsko i ratno izvještavanje i Meida Content Menagmentom, uz podršku IOM-a i USAID-a.

Zurovac: Brutalnost komentara građana na FB je mnogo veća nego 2014. godine

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…