All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
petak, 31 avgust 2018 06:20

Opštine i gradovi duguju 310 miliona KM

Zaduženost opština i gradova u Srpskoj za godinu je povećana za skoro 63 miliona maraka, a na kraju juna ove godine obaveze lokalnih zajednica po osnovu kratkoročnih i dugoročnih kredita iznosile su 309,98 miliona KM.

Prema podacima Ministarstva finansija RS, opštine i gradovi su dugoročno i kratkoročno komercijalnim bankama na kraju juna prošle godine dugovale 247,27 miliona KM. 

- Razlog povećanja zaduženosti je to što su opštine i gradovi najčešće kod namjene kredita refinansirali neisplaćeni dugoročni dug - kazali su u Ministarstvu finansija RS.

Naglasili su da su na kraju juna ove godine najviše zadužene lokalne zajednice bile Kneževo, Bijeljina, Bileća, Istočni Stari Grad, te Doboj i Kozarska Dubica, ali nisu naveli koliko novca duguju.

S druge strane, postoje i opštine u RS koje trenutno nisu zadužene u bankama, a to su Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Rudo, Srebrenica, Šekovići i Stanari.

Načelnik Bileće Miljan Aleksić juče nije mogao da kaže koliko trenutno iznose njihove kreditne obaveze.

- Ne znam precizno te podatke. Mi smo naslijedili oko četiri miliona maraka kredita od prethodne vlasti. Najviše smo se u protekle dvije godine zadužili za rekonstrukciju vodovoda. Opština ima dovoljno novca za isplatu svih svojih obaveza i kredite redovno otplaćujemo - kazao je Aleksić.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović javio se juče na telefon, ali je rekao da će nas kontaktirati načelnik Odjeljenja za finansije grada, koji raspolaže detaljnim podacima o zaduženosti. Međutim, to se nije desilo.

Na naše pozive juče nisu odgovarali načelnici Kneževa Goran Borojević i Kozarske Dubice Radenko Reljić, kao ni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, tako da nismo uspjeli saznati koliko tačno iznosi zaduženost ovih lokalnih zajednica. U kontakt nismo uspjeli stupiti ni sa načelnikom Istočnog Starog Grada Bojom Gašanovićem.

Ekonomisti ističu da se menadžment u pojedinim lokalnim zajednicama ponaša domaćinski, a u drugim rasipnički.

  • Nisu sve opštine i gradovi u istoj poziciji kada je riječ o zaduženosti. To u najvećoj mjeri zavisi od toga kako načelnici i ekonomska odjeljenja vode te lokalne zajednice. S druge strane, opštine i gradovi su ostali bez izvornih prihoda. Jedino rješenje je promjena koncepta ekonomskog finansiranja na drugi način, gdje bi lokalne zajednice dobijale više novca - rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Opštine i gradovi duguju 310 miliona KM

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…