All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
četvrtak, 30 avgust 2018 06:21

Parastosom na Ozrenu počinje obilježavanje Dana nestalih

Služenjem parastosa kod spomen-krsta kod manastira Svetog Nikole na Ozrenu danas će početi obilježavanje Međunarodnog dana nestalih - 30. avgusta.
 
Ozren - Dan nestalih - Foto: RTRS
Ozren - Dan nestalihFoto: RTRS

Program obilježavanja počinje u 11.00 časova služenjem parastosa, dok je u 11.15 časova predviđeno polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća, a u 11.30 časova obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, te delegacija Narodne skupštine koju čine poslanici Nenad Stevandić, Јasna Lukić, Nikola Gavrić i Slavko Gligorić.

Na spisku nestalih Republike Srpske još se nalaze 1.662 lica, od kojih je 644 neidentifikovanih u spomen-kosturnicama.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je juče da je od formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine proces traženja nestalih Srba u potpunosti zanemaren zbog čega će pokrenuti inicijativu za ukidanje ovog instituta.

On je rekao da se, prema evidenciji Republike Srpske, 5.518 lica vodilo kao nestalo, a još se traži 1.662 lica, od čega je 644 neidentifikovanih u spomen-kosturnicama.

Govoreći o stradanju Srba na Ozrenu u proteklom ratu, Kojić kaže da se 410 zarobljenih Srba vodilo kao nestalo, dok se još na tom području traži 126 nestalih Srba.

Zdravko Јorgić, otac nestalog borca Vojske Republike Srpske Dalibora Јorgića na Ozrenu, rekao je da je poznato gdje su zarobljena 54 borca iz grupe "Gostović", gdje su dovedeni i na koji način su ubijeni.

"Srpski vojnici koji su se živi predali ubijeni su na najsvirepiji način, vezane su im ruke i noge, ali je došlo naređenje od muslimanskog komandanta Sakiba Mahmuljina da se svi pobiju i odsječene su im glave", rekao je Јorgić.

Јorgić kaže da je masovna grobnica sa tijelima ubijenih srpskih vojnika među kojima je njegov sin izmještena na nepoznatu lokaciju, ističući da institucije Republike Srpske treba nešto da urade u ovom slučaju, jer on ne vjeruje u rad Suda i Tužilaštva BiH.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih organizuje Republička organizacija porodica poginulih i nestalih boraca i civila Srpske.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…