All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
četvrtak, 30 avgust 2018 06:19

Nepoznata sudbina još skoro 500 Srpkinja nestalih u BiH i Hrvatskoj

Dokumentaciono informacioni centar "Veritas" saopštio je da se na njegovom spisku nestalih na području Hrvatske i BiH u periodu od 1991. do 1998. godine nalazi 1.786 osoba srpske nacionalnosti, od kojih je 1.282 civila, a među njima 495 žena.
 
Veritas (foto: veritas.org.rs) -
Veritas (foto: veritas.org.rs)

U saopštenju povodom Međunarodnog dana nestalih navodi se da se, prema trenutnom stanju na "Veritasovom" spisku, kao nestala na području Hrvatske vodi 1.731 osoba srpske nacionalnosti, a na području BiH 55.

"Veritas" ističe da ovaj spisak nije konačan, što ilustruje podatak da je u posljednjoj godini među nestale upisano 10 novih osoba.

Centar ukazuje da bi, kada bi posmrtni ostaci iz registrovanih grobnih mjesta bili ekshumirani, te sa onim od ranije ekshumiranim i identifikovani, broj nestalih sa "Veritasove` liste bio smanjen za trećinu.

U saopštenju se navodi da su sa područja Hrvatske, uključujući i bivšu Republiku Srpsku Krajinu /RSK/, počev od 2001. godine, iz masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica ekshumirani posmrtni ostaci 1.334 osobe, od kojih 406 još nije identifikovano.

"`Veritas` trenutno raspolaže sa još 256 /106 po hrvatskim izvorima/ registrovanih grobnih mjesta posmrtnih ostataka Srba na području Hrvatske iz rata devedesetih, koja se, uz malo dobre volje sa hrvatske strane, mogu odmah ekshumirati, kao što su mogli i ranijih godina", ističe se u saopštenju.

Zato je "Veritas" pozvao porodice nestalih da kod institucija i organizacija koje se bave problemom nestalih, provjere da li su njihovi nestali rođaci upisani u zvanične spiskove nestalih, odnosno da li su dali krvne uzorke, a ako jesu da li su zadovoljavajući za identifikaciju po DNK metodi.

"Porodice nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, društvo ima pravnu i moralnu obavezu pomoći im u njihovom traganju. To je moguće samo uz aktivnu saradnju porodica nestalih sa nadležnim organizacijama i institucijama", naveo je "Veritas".

U saoptšenju se dodaje da porodice nestalih frustrira činjenica da i dalje postoji više popisa nestalih, a broj na njima varira u zavisnosti od kriterijuma koji se koriste za stavljanje neke osobe na spisak nestalih, ali i stavova političkih elita.

"Veritas" ističe da se o nestalima na području Hrvatske i nekadašnje RSK ove godine, zahvaljujući susretima predsjednika Srbije i Hrvatske i njihovom zajedničkom stavu da se ovom pitanju da veći značaj što ilustruje i imenovanje njihovih specijalnih izaslanika, "mnogo govorilo ali se malo uradilo", pa "nema još ni usaglašenog jedinstvenog spiska nestalih".

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…