All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
nedelja, 05 avgust 2018 12:31

Štrbac: Nova Hrvatsku se temelji na domovinskom ratu i nije daleko odmakla od NDH

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je služen parastos krajiškim Srbima stradalim u hrvatskoj vojnoj i policijskoj akciji "Oluja", koja se dogodila prije 23 godine.

Parastosu su prisustvovali direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, prognani Srbi iz Hrvatske i članovi porodica stradalih Srba. 

Štrbac je rekao da dok Srbi tuguju, Hrvati slave u Kninu, te dodao da je neko pravilo, posebno na balkanskim prostorima gdje je uvijek na jednoj strani tuga, a na drugoj slavlje. 

On je podjetio da je predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlikovala najvišim priznanjima generale Antu Gotovinu i Mladena Markača iza kojih je ostao najkrvaviji trag u akciji "Oluja". 

"Oni su njima dupli heroji sa oreolom žrtve, heroji iz najsvetije i najveličanstvenije njihove bitke kao što je `Oluja`, a žrtve su zato što su proveli u pritvoru Haškog tribunala godinama čekajući na odluku da li su u `Oluji` počinjeni zločini ili nisu", rekao je Štrbac novinarima. 

On je dodao da je "prirodno" da su oni odlikovani, jer im cijela država počiva na tom ratu. 

"Oni u istoriji imaju četvorogodišnju, nakaradnu, zločinačku NDH i novu Hrvatsku koja se temelji na domovinskom ratu, a nije daleko otišla od ratne NDH. To dokazuju mnogim svojim aktivnostima, relativizujući i rehabilitujući ustaštvo na svakom koraku", smatra Štrbac. 

 

Thumbnail

 

Prema "Veritasovoj" evidenciji, podsjetio je Štrbac, u akciji "Oluja" evidentirana je 1.861 žrtva, od toga je 777 nestalih neriješenih slučajeva. 

"Imamo 362 tijela za koja Hrvati tvrde da su srpske žrtve iz `Oluje`, koje su ekshumirane, ali nisu identifikovane. Imamo 152 registrovana grobna mjesta iz `Oluje`, koja treba ekshumirati. Kada bi ih sve identifikovali zapravo bi iz `Oluje` tražili 156 tijela", objasnio je Štrbac, te dodao da je politika tu "umiješala prste". 

Slobodan Gagić iz sela Zelengrad, opština Obrovac, kaže da mu je kuća zapaljena, ali da nije mogla da izgori jer je bila od kamena. 

U Narodnom pozorištu Republike Srpske danas će biti održana tribina pod nazivom "Dani tuge i sjećanja". 

Obilježavanje dana sjećanja na zločinačku akciju "Oluja", koja se dogodila prije 23 godine, u Republici Srpskoj organizuje Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas". 

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali. 

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije. 

Thumbnail

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…