All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
ponedeljak, 30 jul 2018 08:23

Hrvatska počinje graditi Pelješki most

Hrvatska danas zvanično počinje graditi Pelješki most, kamen spoticanja između BiH i Hrvatske. Izvođač radova biće kineski konzorciji koji je bio najbolji na međunarodnom tenderu. Zbog neslaganja s gradnjom mosta, prema najavama BiH će tužiti Hrvatsku.

Kineska kompanija "China Road and Bridge Corporation" trebala bi početi sprovoditi u djelo ono što je pokušalo nekoliko bivših hrvatskih premijera. Ivo Sanader je dva puta pokušavao započeti izgradnju mosta.

Novac je osiguran zahvaljujući Evropskoj uniji. U konačnici će most koštati nešto više od 526 miliona evra od čega Evropska unija projekt sufinansira s 357 miliona evra bespovratnih sredstava, odnosno s 85 posto prihvatljivih troškova.

Rok za gradnju je 36 mjesec. Most će biti dug 2.404 metra i visok 55 metara. Hrvatska smatra da su te dimenzije odgovarajuće i za BiH zbog čega poručuju da nema ništa sporno u gradnji mosta.

Ipak, zvaničnici BiH negoduju zbog početka gradnje jer BiH nikada nije s Hrvatskom riješila pitanje granice na moru. Brojni stručnjaci smatraju da će BiH gradnjom Pelješkog mosta biti oštećena te da neće imati nesmetani izlaz na otvoreno more.

U međuvremenu se spominje i tužba koju bi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović trebao podnijeti sudu u Strazburu.

Thumbnail

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…