All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
petak, 27 jul 2018 12:02

BiH bi mogla da zapadne u nezapamćenu krizu

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić upozorila je da bi BiH mogla da zapadne u nezapamćenu krizu ukoliko nadležni ne nađu rješenja za otvorena pitanja kada je riječ o izbornom zakonodavstvu.

Imajući u vidu da parlament BiH još nije sproveo odluku Ustavnog suda BiH u slučaju "LJubić" , a da se u Federalnom parlamentu to pokušava riješiti kroz izborne jedinice, Hadžiabdićeva je navela da bi nesprovođenje te odluke moglo proizvesti prepreke formiranju vlasti na nivou Federacije BiH i BiH. 

"U nedostatku zakonskih rješenja za sprovođenje posrednih izbora, problem bi mogao eskalirati kada potvrdimo rezultate neposrednih izbora i počne konstituisanje organa vlasti početkom novembra. Vjerujem da ćemo do tada imati neko rješenje, moguće i privremenog karaktera, ali ako ga ne bude mislim da će se BiH naći u krizi kakvu nikad prije nije imala", rekla je Hadžiabdićeva za "Glas Srpske". 

Komentaršići zahtjeve pojedinih stranaka da po svaku cijenu "proguraju" izmjene zakona koje predviđaju elektronsko glasanje i video-nadzor, ona je rekla da je uloga CIK-a da sprovodi Izborni zakon BiH. 

"Pozdravljamo postepeno i sistematsko uvođenje novih tehnologija, ali situacija na terenu ne dozvoljava radikalne promjene i uvođenje novina bez prethodno obezbijeđenog novca, operativno-logističkih zahvata, uspješnog testiranja i adekvatnih obuka", naglasila je Hadžiabdićeva. 

Ona je ocijenila i da je u "pozadini zahtjeva nekih poslanika da se kompletan CIK smijeni" bio pokušaj "disciplinovanja" CIK-a, sa nastojanjima da se ostvari politički uticaj na komisiju. 

"Smatram da je to udar na naš nezavisan rad", navela je Hadžiabdićeva.

Thumbnail

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…