All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
utorak, 10 jul 2018 12:00

Migranti podižu opasnost od terorizma

U Tužilaštvu BiH prošle godine nije bilo nijednog predmeta koji se odnosio na terorizam, ali bi tu sliku mogla narušiti migrantska kriza koja je zahvatila BiH, upozorili su juče iz te pravosudne institucije.

BiH je početkom godine postala jedna od ključnih trasa za migrante iz zemalja Bliskog istoka i zahvaćenih ratom, a do sada ih je nekoliko hiljada prešlo preko teritorije BiH s ciljem dolaska do zapadne Evrope, a dio je i dalje u BiH.

Migrantski talas bi, prema mišljenju nadležnih, mogao da izazove i određene bezbjednosne prijetnje po BiH i njeno stanovništvo. Na takvu mogućnost ukazala je juče vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić prilikom predstavljanja izvještaja o radu te pravosudne institucije.

Tadićeva je ocijenila da su lani ostvarili zavidne rezultate, ali da mogu biti i bolji, te je konstatovala da nisu imali u radu predmeta terorizma kojima se bavilo Tužilaštvo.

- Migrantska kriza koja je zahvatila BiH ne isključuje mogućnost da će tih predmeta biti - rekla je Tadićeva.

Rezultati rada Tužilaštva BiH bili su jedna od tema kojima su se juče bavili nadležni. Tadićeva, koja je već dvije godine vršilac dužnosti glavnog tužioca, naglasila je da je posao glavnog tužioca težak, ali da je teži vršioca dužnosti. Predstavljajući izvještaj o radu naglasila je da su ostvarili normu od 134 odsto, a da je prosječna norma svih tužilaštava u BiH 109 odsto.

- I pored svih poteškoća koje smo imali u radu, uspjeli smo ostvariti veoma zavidne rezultate, ali i pored toga nismo u potpunosti zadovoljni. Rezultati će biti mnogo bolji - rekla je Tadićeva i dodala da od kada je preuzela Tužilaštvo nije bilo, niti će biti montiranih optužnica.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija smatra da rezultati nisu još zadovoljavajući, ali je stabilnost te institucije popravljena.

- Rezultati će se u narednom periodu morati popraviti, a to se posebno odnosi na područja koja smo definisali kao prioritetna. To su ratni zločini i djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala - rekao je Tegeltija.

Potpredsjednik VSTS-a Jadranka Lokmić-Misirača rekla je da se situacija u radu tužilaštava, pa i Tužilaštva BiH poboljšava od 2015. godine.

- U posljednje vrijeme optužnice koje se podižu nisu jednostavne. Ne mogu prihvatiti ocjene da Tužilaštvo BiH ne radi, ali da mogu raditi bolje, to je istina - rekla je Misirača.

Novi konkurs za izbor rukovodilaca u pravosuđu BiH biće raspisan krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, a na osnovu novih akata koja je u maju usvojio VSTS, a koja treba da stupe na snagu 19. jula.

Neosnovan zahtjev SDS-a

Gordana Tadić je, komentarišući zaključak koji je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH, a na prijedlog šefa Kluba poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević da tužioci budu uključeni u monitoring tim za praćenje izbora, kazala da s tim nije zvanično upoznata.

- Nadležnost Tužilaštva je da, ako dođe do određenog krivičnog djela u bilo kom segmentu, pa i u izbornom procesu, goni počinioce. Što se tiče formiranja nekog tima, mislim da nema osnova za učešće Tužilaštva BiH - rekla je Tadićeva. 

 Migranti podižu opasnost od terorizma

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…