All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
ponedeljak, 09 jul 2018 10:30

Skoplje očekuje ove sedmice poziv za članstvo u Alijansu

Makedonija očekuje poziv za članstvo u Alijansu u toku ove sedmice kada će u Briselu biti održan Samit NATO-a, piše grčki dnevnik "Katimerini".
 
Makedonija (Ilustracija) - Foto: ilustracija
Makedonija (Ilustracija)Foto: ilustracija

Skoplje očekuje da, po dobijanju poziva za članstvo, proces učlanjenja bude završen u roku od šest mjeseci, navodi list. 

U završnom dokumentu koji će usvojiti NATO biće naglašeno da prijem Makedonije u Alijansu zavisi od ratifikacije dogovora o imenu, koji su grčki i makedonski ministri spoljih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas potpisali prošlog mjeseca. 

Makedonski premijer Zoran Zaev i njegovi saradnici ubijeđeni su da će građani Makedonije podržati referendum o imenu, dok predsjednik Đorđe Ivanov smatra da ga nikakvi pritisci neće natjerati da promijeni stav o dogovoru sa Grčkom, koji je, prema njegovom mišljenju, protivustavan i protiv interesa makedonskog naroda. 

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg je, na sastanku sa Zaevim krajem prošlog mjeseca, izjavio da očekuje da lideri zemalja članica Alijanse na Samitu, koji će biti održan 11. i 12. jula, donijeti odluku o zvaničnom otpočinjanju pregovora za punopravno članstvo Makedonije u NATO. 

Stoltenberg smatra da prijem Makedonije zavisi od epiloga dogovora sa Grčkom, odnosno njegovog prihvatanja na referendumu.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…