All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
četvrtak, 05 jul 2018 06:07

Od 1990. godine BiH zadesile 23 prirodne katastrofe

U prirodnim katastrofama, od 1990. godine u BiH, stradalo je 46 ljudi, a brojna ekonomska dobra su uništena, rečeno je u Banjaluci na otvaranju naučne konferencije o adaptacijama na klimatske promjene u Istočnoj Evropi. Stručnjaci upozoravaju da se mora raditi više na ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Česte poplave i suše, olujni vjetrovi i povećanje prosječnih temperatura, pokazatelji su klimatskih promjena i u BiH. Konferencija u Banjaluci trebala bi da ukaže na mogućnosti adaptacije na ove promjene.

- Evidentno je da je čovjek glavni krivac, odnosnop prekomjerna koncentracija emisija sa gasovima staklene bašte koja je uslovila povećanje temperature pa imamo savim drugačija dešavanja u atmosferi koja se drugačije reflektuju na vremenska stanja, što uslovljava pojavu ekstrema poput poplava i suša - kaže Goran Trbić, dekan banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Od 1990. godine do danas, BiH su pogodile 23 prirodne katastrofe, koje su posljedica klimatskih promjena. Resorni ministar, Srebrenka Golić, kaže da je neophodno raditi na ublažavanju njihovih posljedica, što je i opredjeljenje resornog ministarstva, koje je usvojilo tri nacionalna izvještaja o klimatsim promjena i Strategiju niskokarbonskog razvoja.

- Trpimo posljedice katastrofalnih klimatskih promjena koje nismo izazvali mi već visokotehnološko razvijene zemlje, ali naš geografski položaj je takav da mi trpimo - kaže Golićeva.

Profesor na PMF u Hamburgu, Valter Lil, istakao je da područje Istočne Evrope trpi velike klimatske promjene. Jedan od načina rješavanja ovog problema, smatra, je smanjenje emisije ugljen-dioksida, prilagođavanje poljoprivredne proizodnje i podizanja svijesti ljudi o klimatskim promjenama.

- Vidim veliki potencijal u BiH u borbi protiv klimatskih promjena, a ovaj događaj će pomoći da ubrzamo taj proces - ističe Lil.

Tokom dva dana trajanja konferencije u Banjaluci, biće izloženo oko 50 radova, koji će biti i publikovani.

 

Od 1990. godine BiH zadesile 23 prirodne katastrofe

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…