All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
utorak, 22 maj 2018 18:49

Godišnjica smrti 12 beba

Godišnjica stradanja 12 beba koje su umrle u bolnici u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao biti dopremljen kopnom zbog ratnih dejstava, a ni vazdušnim putem zbog zabrane Savjeta bezbjednosti UN za letove iznad BiH, biće obilježena danas u Banjaluci.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, a do 19. juna u Banjaluci je umrlo 12 beba, koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Sekretar Udruženja “12 beba” Željka Tubić rekla je da su životi 12 beba ugrađeni u temelje Srpske.

- Zna se da je smrt naše djece, nažalost, bila povod probijanja koridora, koji se danas zove “Koridor života” - istakla je Tubićeva i izrazila očekivanja da će majke ove godine dobiti status koji i zaslužuju, a koji već dugo čekaju.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da proglasi “dan 12 banjalučkih beba”.

- Smrt 12 banjalučkih beba predstavlja strašan i smišljeno organizovan zločin koji se mogao izbjeći. Ovo je teži zločin od zločina snajperom, kojim se može i promašiti - rekao je Mitrović.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković-Rajilić istakla je da je stradanje 12 banjalučkih beba težak zločin koji ne smije da se ponovi i za koji još niko od svjetskih moćnika nije odgovarao.

Životi “zvjezdica” ugrađeni u temelje RS

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…