All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
utorak, 24 april 2018 06:09

Odobren nacrt Deklaracije za samit u Sofiji

Ambasadori svih 28 članica EU, uključujući i Španiju, odobrili su nacrt deklaracije koja bi trebalo da bude prihvaćena na samitu EU - zapadni Balkan u Sofiji, saznaje Tanjug u Briselu. Španski Pais ranije je objavio da je Španija blokirala rezoluciju.
 
Zastave EU (foto: AFP/ DANIEL ROLAND) -
Zastave EU (foto: AFP/ DANIEL ROLAND)

- Nacrt Deklaracije je odobrio i ambasador Španije pri EU. Na samim zemljama članicama je da ga prihvate - rekao je Tanjugu izvor u bugarskom predsjedavanju EU.

Španski Pais je ranije objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Španija stavila veto na taj dokument, jer, kako su naveli, premijer Marijano Rahoj ne želi da njegov potpis bude na deklaraciji zajedno sa potpisom predstavnika Kosova, koje Španija ne priznaje.

Tanjugov izvor, međutim, demantuje tu informaciju i dodaje: "Ambasadori su odobrili nacrt Deklaracije. Tekst je sada poslat zemljama zapadnog Balkna na konsultacije", rečeno je u bugarskom predsjedavanju EU.

Stalni predstavnici svih 28 zemlja članica EU nacrt Deklaracije su odobrili na sastanku održanom prošlog četvrtka u Briselu.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da se, zbog protivljenja španskog premijera Marijana Rahoja da se njegov potpis nađe na deklaraciji zajedno sa potpisom predstavnika Kosova, čiju nezavisnost Španija ne priznaje, došlo do kompromisa da deklaracija bude usvojena samo od strane 28 zemalja članica, a ne u formatu 28 plus šest "partnera" sa zapadnog Balkana.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu takođe su potvrdili da je tekst nacrta Deklaracije proslijeđen zemljama ovog regiona "na uvid".

Prema uvidu Tanjuga, u nacrtu sofijske deklaracije ne pominju se "države" Zzpadnog Balkana, već se govori o "partnerima", što se vidi kao još jedan korak u cilju kompromisa sa zemljama EU koje ne podržavaju nezavisnost Kosova.

Prvi dio Deklaracije odnosi se na podršku evropskoj perspektivi regiona, dok se aneks političkog deijla teksta odnosi na povezanost kako regiona međusobno, tako i zapadnog Balkana sa EU.

- Postoje tri dijela aneksa – prvi koji se odnosi na vladavinu prava, drugi na bezbjednost, migracije i borbu protiv terorizma i treći, najbitniji za građane zapadnog Balkana, govori o infrastrukturnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti - izjavila je Ljiljana Pavlova, ministarka zadužena za bugarsko predsjedavanje Savjetu EU.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da još nije izvjesno da li će Rahoj prisustvovati samitu EU - zapadni Balkan.

Nezvanične informacije govore o tome da je Rahoj svoje učešće na samitu uslovio potpunom skrajnošću predstavnika Kosova, kome na samitu, prema stavu Španije, ne bi trebalo da bude dozvoljeno da uzme riječ, niti da sjedi za istim stolom sa ostalim liderima EU i zapadnog Balkana.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…