All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
ponedeljak, 23 april 2018 06:51

Srbija obilježava 203 godine od početka Drugog srpskog ustanka

U Takovu, kod Gornjeg Milanovca, danas će biti obilježene 203 godine od izbijanja Drugog srpskog ustanka, koji je pod vođstvom kneza Miloša Obrenovića vodio konačnom kraju turske vlasti na ovim prostorima.
 
Miloš Obrenović, Drugi srpski ustanak (foto: Srpski kod) -
Miloš Obrenović, Drugi srpski ustanak (foto: Srpski kod)

Državnu ceremoniju u okviru Spomen-kompleksa "Drugi srpski ustanak" predvodiće državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Negovan Stanković.

Ceremonija, koja počinje u 13.00 časova, podrazumijeva polaganje vijenaca i odavanje počasti, obraćanje predsjednika opštine Gornji Milanovac i državnog sekretara, te umjetnički program, saopšteno je iz vladinog Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vijence će položiti i predstavnici Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac, Moravičkog upravnog okruga, kao i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U okviru kompleksa, pored crkve brvnare, nalazi se i muzejska postavka koja je smještena u spomen-školi, dar kralja Aleksandra Obrenovića, kao i monumentalni spomenik koji prikazuje kneza Miloša u polaganju zakletve pred ustaničkim prvacima.

U Takovu, 23. aprila 1815. godine, Miloš Obrenović je na skupu starješina objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Obrenović je, nakon prazničnog bogosluženja u crkvi brvnari na Cvijeti, pozvao okupljene ugledne Srbe da ponovo uzmu oružje u ruke i nastave borbu započetu 1804. godine pod Karađorđem.

Poslije dvomjesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Vještim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

On je, mirnim putem, punih 15 godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru tuskog carstva i svoju vlast u Srbiji.

Hatišerifom od 1830. godine Srbiji je priznata autonomija.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…