All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
četvrtak, 05 april 2018 09:21

Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja: Brak temelj zdrave i nerazorive porodice

Srpska djeco duhovna, poštujte i čuvajte svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice, čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog, a iskrena vjernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu kuću.

Poručio je ovo patrijarh srpski Irinej u tradicionalnoj vaskršnjoj poslanici upućenoj pravoslavnim vjernicima koji u nedjelju proslavljaju najveći hrišćanski praznik, Vaskrs.

Patrijarh Irinej je upozorio da vlada sveopšte otuđenje i razdor, najprije u porodici, istakavši da je zajednica među supružnicima sve nestabilnija.

- Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa. Zaboravljamo da je neophodno poštovati sebe i svetinju svoga tela koje je hram Duha svetoga kako bismo mogli naći pravu meru svega prolaznog, poštovati bližnjeg, njegovu slobodu, svetinju opšteg i zajedničkog dobra, kao i ličnih potreba - poručio je, između ostalog, patrijarh Irinej.

On je upozorio da je čedomorstvo, koje je najveći zločin ovog vijeka, nažalost, prisutno i kod Srba, te naveo da, prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje cijeli jedan grad. On je naglasio da u svjetlosti Hristovog vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima vječni smisao i rađa se za vječnost.

- Iznoseći pred vas, draga braćo i sestre, iskušenja čitavog čovečanstva, u očinskoj ljubavi molimo vas da se zdravo i odgovorno vladate, iskupljujući trezveno i u miru vreme svoga života "jer su dani zli" - poručio je patrijarh Irinej.

Naveo je da svi neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa vjernim narodom i djecom Kosova i Metohije, koji su naša savjest i bez kojih je srpska duhovna svijest slaba i ništavna. Dodao je da srpski narod zbog nepravde ne smije klonuti, već mora istrajati i slijediti kosovski zavjet.

Patrijarh Irinej je napomenuo da nepravda i zloupotreba dobara ovoga svijeta nije mimoišla ni srpski mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi narod koji, milošću Božjom, proslavlja dogodine osam vijekova samostalnosti Crkve i države.

Pozvao je sve da se mole da svuda zavlada mir, a na prvom mjestu u srcima ljudi i njihovim domovima, istakavši da nas Vaskrsenje Hristovo poziva da u ljubavi i slozi, jedni sa drugima, čuvamo "jedinstvo duha svezom mira".

- Želeći vam svako istinsko dobro, oprostivši jedni drugima, prizivamo blagodat, mir i silu vaskrsloga Hrista, da bismo mogli jednim ustima i jednim srcem radosno da kličemo - Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse -  poručio je patrijarh Irinej.

Hrizostom

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom pozvao je sve odgovorne u BiH i društvu da poštuju čovjeka i da se okrenu stvaranju dobrog ambijenta za život dostojan naroda.

- Danas je potrebno više nego ikada svjedočiti Hristovo vaskrsenje, jer su ovo zla vremena bezbožničkog globalizma, vremena u kojem ponovo i iznova laž vojuje protiv istine, antihrist protiv Bogočovjeka Hrista - naveo je Hrizostom u poruci povodom Vaskrsa.

Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja: Brak temelj zdrave i nerazorive porodice

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…