All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
četvrtak, 05 april 2018 09:19

Danas Veliki četvrtak

SPC i vjernici obilježavaju Veliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika.
 
"Tajna večera" - Leondardo da Vinči - Foto: Getty Images
"Tajna večera" - Leondardo da VinčiFoto: Getty Images

Veliki četvrtak je jedan od naznačajnijih dana u bogoslužbenom životu Crkve Hristove, jer ovaj dan simboliše Јudinu izdaju, ali i ustanovljenje Svete liturgije na Tajnoj večeri.

Pred praznik Pashu, u četvrtak, Hristos se sa učenicima vratio u Јerusalim gde je na taj dan, koji se obilježava kao Veliki četvrtak, bila Tajna večera. Isus je tada ustanovio svetu tajnu pričešća govoreći: "Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje. Pijte iz nje svi, jer ovo je krv moja Novoga zavjeta koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grijehova". Ove se riječi mogu čuti u toku Svete liturgije.

Gospod Isus Hristos je svojim učenicima oprao noge, učeći ih tako sopstvenim primjerom kako treba da služe jedni drugima. Zapovijedio im je i da ljube jedni druge: "Da ljubite jedni druge kao što ja vas ljubim", i otvoreno govorio o predstojećem stradanju.

Hristos je pred svima u toku Tajne večere rekao: "Zaista vam kažem- jedan od vas izdaće me". A Јuda, izdajnik njegov, odgovarajući reče "Da nisam ja učitelju?". Isus mu reče "Ti kaza".

Petar reče Isusu "Neću te se odreći makar morao i umrijeti s tobom". Isus Hristos zatim odlazi u Getsimanski vrt, gdje se, znajući za sva stradanja koja mu predstoje, molio Ocu.

Јuda je u vrt došao sa slugama prvosveštenika i fariseja, da ga izda. Isusa im je pokazao cjelivajući ga, jer im bješe rekao: "Koga poljubim, taj je", a Hristos ga je upitao "Јudo, zar cjelivom izdaješ Sina Čovječijega?".

Te noći, pošto su Hrista odveli, učenici su bili kao stado bez pastira, izgubljeni i očajni. Tada je Petar, koji je beskrajno volio Hrista, poklekao i tri puta ga se do zore odrekao. Pitali su ga da li je on jedan od učenika i da li je bio sa Isusom, Petar je odgovorio da ne zna ko je on i da ga ne poznaje. Kad je treći put izustio da nije, zapjevao je pjetao. Petar se tada sjetio riječi Isusovih da će ga se i on tri puta odreći prije nego što zapjeva pjetao. Petar je shvatio koliki je njegov pad, te se iz dubine duše pokajao i plakao, moleći oproštaj.

Zora sljedećeg dana nije najavljivala ništa dobro. Bio je to dan Hristovog konačnog stradanja- Veliki petak.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…