All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
četvrtak, 05 april 2018 09:14

Ponovo odvojene komemoracije na godišnjici u Јasenovcu

Ni ove godine neće biti jedinstvene komemoracije u znak sjećanja na žrtve logora Јasenovac, kao što nije bilo prethodne dvije godine, potvrdio je za hrvatski Tportal predsjednik saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, a pitanje koliko će se komemoracija održati ostaje otvoreno.
 
Јasenovac (Foto: Sputnik/Nenad Zorić) -
Јasenovac (Foto: Sputnik/Nenad Zorić)

Portal navodi da duboka podijeljenost hrvatskog društva posebno dolazi do izražaja svake godine uoči komemoracije u Јasenovcu. Već nekoliko godina, naime, uz službenu komemoraciju u organizaciji državnog vrha, održava se još najmanje jedna, a nerijetko i više njih.

Uslovi za održavanje jedinstvene kolone sjećanja na žrtve ustaških zločina nisu se stekli niti ove godine, rekao je Habulin.

- Јuče smo na našem Izvršnom odboru analizirali šta se promijenilo do danas u odnosu na prošlu godinu i došli smo do zaključka da se nije promijenilo ništa. Naprotiv, još je i gore. Ako Vlada prihvati preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, to će samo donijeti nove probleme, u društvu će se otvoriti nove polemike, novi sukobi i sporovi - ispričao je Habulin.

Dodaje i kako mu je žao što se podjele nastavljaju i ove godine, no kako kaže, najprije se moraju stvoriti neke pretpostavke za zajedničko bolje sutra.

- Prije svega, Vlada bi trebalo da poštuje Ustav - ne bježati od antifašizma, već ga prihvatiti kao temelj naše državnosti. Nekakvoj ustaškoj ikonografiji u Hrvatskoj koja želi biti evropska država nipošto nema mjesta. Ne zaboravimo da je i Evropa utemeljena na antifašizmu, koji se shvata kao sinonim za miroljubivost, slobodu i jednakost - poručio je Habulin.

Dvije komemoracije, dakle, zasad su sasvim sigurne, a koliko će ih još biti, preostaje da se vidi, navodi portal.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…