All for Joomla All for Webmasters

Jugoton

Jugoton  - emisija evergreen muzike. U emisiji Jugoton slušamo pjesme koje su ...

TOP 5

Top 5 – emisija zabavne muzike. U emisiji Top 5 slušamo hitove zabavne ...

Zabavno veče

Zabavno veče je emisija narodne muzike. U emisiji Zabavno veče slušamo hitove ...

Info sport

Emisija u kojoj govorimo o sportskim događajima u našem gradu, državi, regiji i ...

Emisija za selo i poljoprivredu

U emisiji za selo i poljoprivredu  informišemo vas o aktuelnostima vezanim za ...
sreda, 04 april 2018 04:50

Predstavljena monografija o ratnim zločinima nad Srbima u BiH

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica predstavio je  u Banjaluci monografiju "Republika Srpska u odbrambeno-otadžbinskom ratu", koja osim tematskih istorijskih cjelina sadrži više od 140 stranica fotografija i dokumenata o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima u BiH.

Direktor Centra Milorad Kojić rekao je novinarima da ova monografija najbolje odslikava kakav je značaj nastanka i postojanja Republike Srpske i ukazuje na potrebu njenog očuvanja, jer sadrži najznačajnija ratna dešavanja, odluke civilnih i policijskih organa vlasti, mirovne konferencije i pregovore.


"Sa druge strane, njen značaj još je i veći ako imamo u vidu presude i rad Haškog tribunala, koji je bio isključivo orijentisan na to da se sudi i presuđuje Srbima, a kroz pravosudne institucije na nivou BiH žele da optuže najviše policijsko, vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske i proglase ih zločinačkim formacijama i organizacijama i dovedu u pitanje legitimitet Srpske u današnjem obliku", rekao je Kojić.

Istoričar i recenzent knjige Goran Latinović rekao je da je ova monografija krupan prilog teškom, odgovornom i dugoročnom zadatku da događaji iz vremena stvaranja Republike Srpske dobiju svoju istorijsku i istoriografsku odluku.

"Knjiga je utemeljena na obimnoj i neobjavljenoj arhivskoj građi na više od 120 bibliografskih jedinica, što govori o ozbiljnosti poduhvata", rekao je Latinović.

On je ocijenio da je knjiga krupan doprinos dijalogu koji sadašnjost Republike Srpske treba da vodi sa prošlošću Srpske.

Istoričar i jedan od autora knjige Predrag Lozo istakao je da ova monografija pripada prvoj generaciji istraživanja, jer u dosadašnjoj istoriji Republike Srpske nije bilo ozbiljnijeg pokušaja sinteze koji bi pobrojao osnovna dešavanja u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Osim osnovnih faktografskih i hronoloških odrednica, ona donosi i naznake nekih pitanja kako će se nauka u ovim oblastima kretati u budućem periodu", rekao je Lozo.

On je dodao da je cilj bio istaći značaj Republike Srpske i njenog funkcionisanja za biološki opstanak srpskog naroda zapadno od Drine.

"Osim toga, željeli smo pokazati koliko je bilo teško okruženje u kojem se stvarala i branila Republika Srpska, te da te generacije nisu poklekle, nego da su imale snage da se nose sa tim i u mnogo težim uslovima nego što smo mi sada. To je dobar putokaz za dalji razvoj Republike Srpske", rekao je Lozo.

Predstavljena monografija o ratnim zločinima nad Srbima u BiH

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…